Pagrindinis vaidmuo kovai su vėžiu - naujai atrastam jūriniui produktui  (0)

Netikėtas atradimas Kalifornijoje, San Diege. Aptiktas jūrinis organizmas, kurio biologiniai procesai kuria natūralų produktą, šiuo metu bandomą gydant vėžį. Pasiekti rezultatai gali padėti sukurti naują gydymo metodą, kurio metu naturalūs produktai kovos su viena baisiausių žmogaus ligų – vėžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kelios mokslinių grupės dirbadamos kartu aptiko fermentą SalL. Jis buvo aptiktas jūrinėje bakterijoje Salinispora tropica (jos nuotrauka pateikta iliustracijoje), kuri buvo surasta dar 1991. Tyrėjai taip pat sako aptikę naują procesą, kurio metu jūrinė bakterija įtraukia į save chloro atomą – pagrindinę natūralaus produkto, kovojančio su vėžiu, sudedamąją dalį. Iki šiol chloras buvo aktyvinamas deguonimi. Naujas metodas naudoja neoksiduotą chlorą, nes jis randamas tiesiog gamtoje. Iš viso žinoma daugiau kaip 2000 cholruotų produktų, tačiau tokiu būdu produktas gautas pirmą kartą.

Kol kas bakterija Salinispora yra tik pirmojoje tyrimų fazėje. Visas šios bakterijos genomas buvo užrašytas 2007 birželio 1 dieną. Visos biologinės žinios apie Salinispora bakteriją yra svarbios biotechnologams bei farmacininkams. Kai mokslininkai supras kaip veikai bakterija, galės modifikuoti Salinispora bakterijas į naujus jos tipus, skirtus konkrečiam gydimui. Genomo žinojimas leis inžinieriams išvystyti antros kartos Salinispora bakteriją, kuri neegzistuoja gamtoje.

Kol kas nėra visiškai aišku kaip fermentas SalL elgiasi jūrinėje aplinkome, mat chloras yra pagrindinis jūros vandens komponentas. Bakterijoje esantis chloras yra viena iš pagrindinių priemonių kovai su vėžiu.

Šis fermento veikimo principas taip pat turi įtakos geresniam evoliucinių įvykių aiškinimui. Mokslinikams labai svarbu žinoti kaip ir kodėl panašūs fermentai yra aktyvuojami skirtingais būdais.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: