Nanodalelės - puiku, bet...  (6)

...liaudies išmintis byloja: ko per daug – tas nesveika. Mokslininkai seniai žino, kad sidabras turi savybę numarinti žalingas bakterijas, ir dabar sidabro nanodalelių jau galima rasti įvairiose prekėse. Tačiau JAV Misūrio universiteto mokslininkai atrado, kad šios dalelės taip pat gali sunaikinti ir gerąsias bakterijas, kurios naudojamos pašalinti amoniakui iš nutekamųjų vandenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parduotuvėse jau atsirado keletas produktų, turinčių sidabro nanodalelių: pavyzdžiui, kojinių, kurios slopina nemalonų kvapą sukeliančių mikrobų veiklą, arba skalbimo mašinų, dezinfekuojančių drabužius. Tačiau technologijos privalumus gali nustelbti neigiamas poveikis aplinkai.

„Kadangi sidabro nanodalelės vis dažniau naudojamos produktuose, didėja tikimybė, kad jos pateks į nutekamuosius vandenis, o iš ten – į upes ir ežerus“, – sako universiteto civilinės ir aplinkos inžinerijos profesorius Zhiqiang Hu.

Mokslininko teigimu, sidabro nanodalės yra ypač nuodingos ir sustabdo tiek žalingų, tiek vandenį valančių bakterijų dauginimąsi. Taip yra todėl, kad šios dalelės sukuria daugiau tam tikrų cheminių medžiagų nei didesni sidabro junginiai.

Zhiqiang Hu pateikia dažnai žemės ūkyje taikomą metodą, kai nutekamaisiais vandenimis tręšiami laukai. Profesoriaus nuomone, tokiame vandenyje atsiradus dideliam kiekiui sidabro nanodalelių, gali būti pažeistas dirvožemis, kuriame auginami javai.

Kad patikrintų šią hipotezę, mokslininkas pradėjo antrąjį tyrimą, skirtą išsiaiškinti, koks kiekis sidabro nanodalelių jau yra žalingas. Vandens aplinkos tyrimų organizacija WERF neseniai Zhiqiang Hu skyrė 150 tūkstančių dolerių šiems tyrimams. Profesorius darbus tikisi užbaigti iki 2010-ųjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)