Kelionių laiku galimybės įrodytos matematiškai  (27)

Izraelio mokslininkas Amosas Oris iš Izraelio technologinio instituto sukėlė tikrą sensaciją, moksliniame žurnale publikavęs straipsnį, matematiškai pagrindžiantį kelionių laiku galimybes. Mokslininko teigimu, dabartinis mokslas turi visas reikalingas teorines žinias, galinčias įrodyti, jog kelionės laiku yra tikrai įmanomos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ir kaip radikaliai skambėtų šios Izraelio mokslininko išvados, tačiau tai nėra visiškai naujas požiūris į keliones laiku. Amosas Oris pasinaudojo 1949 metais Kurto Hedelio, genialiojo Enšteino bendradarbio, suformuluota išvada, kad reliatyvumo teorija leidžia įvairių erdvėlaikio modelių egzistavimą. Pats Enšteinas yra sakęs, jog prie super didelių gravitacijos laukų pasikeičia erdvė ir netgi laiko tekėjimas.

Tokias pat išvadas galima surasti ir Amoso Orio skaičiavimuose - kelionės laiku įmanomos, tik joms reikia milžiniškos gravitacijos jėgos. Savo skaičiavimuose Oris įrodinėja, kad suteikus erdvės-laiko struktūros kreivumui žiedo arba sūkurio formą, atsiranda galimybė nukeliauti į praeitį. Be to, sulyg kiekviena nauja vija šioje koncentrinėje struktūroje žmogus nusikels į praeitį vis toliau.

Vienintelė problema, trukdanti sukurti laiko mašiną - reikalingas milžiniškos gravitacijos laukas, kurį dabar gali generuoti nebent juodosios skylės. Manoma, kad juodosios skylės gelmėse įprasti fizikos dėsniai nustoja galioti, erdvės ir laiko koordinatės keičiasi vietomis ir kelionė erdvėje virsta kelione laiku. Iš kitos pusės, sukūrus tokio stiprumo lauką, žmogus būtų tiesiog sutraiškytas šios nesuvokiamos jėgos. Tad praktiškai tokia kelionė laiku vis dar išlieka neįmanoma - tą patį pripažįsta ir skaičiavimus atlikęs profesorius. Tačiau, technologijos vystosi taip sparčiai, jog nuspėti, kokios galimybės mūsų laukia po 10 ar 20 metų - be galo sudėtinga.

Plačiau: Ученый из Израиля доказал возможность путешествия во времени

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (27)

Susijusios žymos: