Gyvybė į Žemę atpūsta iš Veneros?  (14)

Du Kardifo Astrobiologijos Centro mokslininkai teigia, kad Saulės vėjai galėjo atpūsti mikrobus iš Veneros į Žemės atmosferą. Ankstesni tyrimai leido daryti prielaidą, kad nepaisant ekstremalios temperatūros Veneros paviršiuje, jos atmosferoje gali egzistuoti mikro organizmai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai remiasi „Venus Express“ zondo duomenų analize. Jį sukūrė Europos Kosmoso Agentūra ir 2005 m. paleido Rusijos kosmoso agentūra.

Profesorius Chandra Wickramasinghe ir daktaras Janaki Wickramasinghe tvirtina, kad Veneros debesyse yra chemikalų, kurie susidarė dalyvaujant mikro organizmams.

Anot mokslininkų, esant tam tikrom sąlygoms, mikrobai, esantys aukštai Veneros atmosferoje, galėjo būti atpūsti į Žemės atmosferą. Šis procesas truktų tik kelias dienas ar savaites. Tačiau norint, kad tai įvyktų, Saulė, Žemė ir Venera turi būti tinkamai išsidėsčiusios. Paskutinį kartą tai įvyko 2004 m., ir tokia planetų pozicija nepasikartos iki 2012 m.

Profesorius Wickramasinghe pažymėjo, kad Venera ir Žemė dažnai būna vadinamos seserimis dėl savo geologinių panašumų. „Mūsų tyrimas rodo, kad dvi seserys gali būti susiję ir biologiškai“, sakė profesorius.

Tačiau Oxfordo universiteto mokslininkas profesorius Fredas Tayloras skeptiškai vertina šiuos tyrimus. „Jau kurį laiką sklando idėja apie gyvybę Veneroje, ypač jos debesyse, kur temperatūra ir slėgis yra panašūs į esančius Žemėje. Tačiau ji menkai tikėtina“, kalbėjo jis. F.Tailoras pridūrė, kad „mažiausiai tikėtina“, jog Saulės vėjai galėjo atpūsti mikrobus iš Veneros į Žemės atmosferą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)