Marse puikiai augtų daržovės, nustatė „Phoenix“  (28)

Cheminių tyrimų rezultatai liudija, kad Marse yra kur kas tinkamesnės sąlygos įvairiems organizmams nei kad buvo tikėtasi iki šiol, skelbia „New Scientist“. Jo grunto savybės panašios į paprasto daržo dirvožemį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors „Phoenix“ paimto Marso grunto mėginio cheminiai tyrimai dar nėra visiškai užbaigti, NASA pranešė, kad jame jau aptikta įvairių maistingųjų medžiagų, tarp jų magnio, natrio, kalio ir chlorido. Nors mokslininkai jau anksčiau žinojo, kad šių medžiagų yra Raudonosios planetos paviršiuje, iki šiol nebuvo aišku, ar jos yra tirpios ir dėl to tinkamos gyvybei.

„Phoenix“ cheminėje laboratorijoje taip pat buvo nustatytas paimto grunto mėginio vandenilio potencialas (pH). Paaiškėjo, kad jis yra tarp 8–9, tai yra, gana šarmingas. Tokia pH reikšmė būdinga daugelio Žemės regionų dirvožemiui. Mokslininkų teigimu, tokiomis sąlygomis jame gali veistis daugybė bakterijų, toks dirvožemis tinkamas įvairioms daržovėms, tarp jų ropėms ir šparagams.

„Phoenix“ programos atstovai teigia, kad šis eksperimentas buvo pirmoji kitoje planetoje atlikta „drėgnoji“ cheminė analizė. Trečiadienį iš kelių centimetrų gylio paimtas Marso grunto mėginys buvo pristatytas į zondo MECA (Microscopy, Electrochemistry and Conductivity Analyzer) analizatoriaus „drėgnosios“ cheminės analizės skyrių. Iš viso tokiems eksperimentams yra skirti trys MECA skyriai. Nors mokslininkai dar nėra nusprendę, kaip jie bus naudojami, manoma, kad bus tiriami iš didesnio gylio paimti grunto mėginiai, įskaitant ir tuos, kuriuose gali būti ledo.

„Phoenix“ programos mokslininkai prisipažino esantys apstulbinti pirminių eksperimento rezultatų. „Viskas veikė be jokių sutrikimų, ir mes visi esame tiesiog pritrenkti tyrimo metu gautų duomenų“, - sakė MECA „drėgnųjų“ tyrimų vadovas, Tuftso universiteto (JAV) mokslininkas Samuelas Kounavesas.

Pasak jo, kadangi cheminės Marso dirvožemio sąlygos yra santykinai švelnios, „tai reiškia, kad jame gali gyventi kur kas daugiau organizmų“. Mokslininko teigimu, grunte nėra aptikta jokių gyvybei trukdančių veiksnių. „Iš tikrųjų jis atrodo labai draugiškas“, - sakė S. Kounavesas.

Iki šiol buvo manoma, kad Marso dirvožemis gali būti per rūgštus ar pernelyg druskingas, kad būtų tinkamas gyviems organizmams.

Tačiau mokslininkai perspėja, kad iš vieno mėginio dar negalima spręsti apie Marso grunto savybes. Tiriant pavyzdžius, paimtus iš didesnio gylio, gali paaiškėti, kad dirvožemis yra labiau druskingas arba jo vandenilio potencialas yra kitoks.

NASA praneša, kad jau atlikta apie 80 proc. MECA analizatoriaus vykdomo pirmojo grunto pavyzdžio tyrimų. Tikimasi rasti ir kitų svarbių maistingųjų medžiagų, tarp jų ir azoto, tačiau galutiniai rezultatai paaiškės tik po kelių dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (28)