Ugninės skruzdėlės sugeba apsimesti mirusios  (2)

Tą sugeba oposumai, kai kurios gyvatės ir netgi didieji bizonai. Naujo atlikto tyrimo metu nustatyta, jog tai sugeba ir ugninės skruzdėlės, tačiau tik būdamos jauno amžiaus. Kai kyla pavojus, jos, siekdamos apgauti užpuoliką, apsimeta negyvos. "Niekas tokio reiškinio nepastebėjo anksčiau, ir jis labai mane nustebino", pasakoja Pietų Floridos Universiteto evoliucijos biologė Deby Cassill.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Atakuojančios kolonijos skruzdelės ateina jų patikrinti. Skruzdėlės būna susirietusios į kamuoliuką, tarsi tikrai negyvos. Po kelių momentų jos išsitiesia ir nuropoja", pasakoja mokslininkė. 

Cassill ir jos studentai taip pat pastebėjo, jog skruzdelėms senstant (dauguma jų gyvena nuo šešių mėnesių iki vienerių metų), jos "išauga" šį įdomų elgesio būdą. Vidutinio amžiaus skruzdelės linkusios bėgti nuo pavojaus, tuo tarpu vyresniosios yra agresyvios ir aršiai puola priešą.

"Visos skruzdėlės darbininkės yra sterilios patelės, todėl perfrazavus šį reiškinį, užpuolikai yra senos kaprizingos ledi, besimušančios iki mirties", pasakoja Cassill. Ji taip pat mano, jog egzistuoja kelios evoliucinės kilmės tokio neįprasto elgesio priežastys. "Jaunų skruzdėlių egzoskeletai yra gan minkšti, todėl jos labiau pažeidžiamos senesnių skruzdėlių atakoms, kurios pasižymi storesnėmis ir tvirtesnėmis kūno dalimis", aiškina Cassill. "Dėl egzoskeleto minkštumo jos taip pat neturi didelės puolamosios galios".

Cassill taip pat teigia, jog toks skruzdėlių elgesio modelis tikriausiai paveldimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)