Varlė be... plaučių  (4)

Pirmoji varlė be plaučių buvo aptikta Borneo salos džiunglėse prieš 30 metų. Tačiau dėl gyvūno retumo iki šiol buvo surasta tik dar viena šios rūšies atstovė, o mokslininkams taip ir nebuvo suteikta galimybių "paanalizuoti ją iš vidaus"... iki šiol. Paslaptingoji amfibija lotynišku pavadinimu 'Barbourula kalimantanensis', panašu, gauna visą reikalingą deguonį per savo odą. "Niekam net nekilo minties ją skrosti - nebuvo jokios priežasties manyti, jog ji gali neturėti plaučių", pasakoja tyrinėtojas Deividas Bikfordas (David Bickford), Nacionalinio Singapūro Universiteto evoliucinės biologijos specialistas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Kadangi šie gyvūnai yra tokie reti, jų niekada niekas neskrodė. Jei jūs turite vieną egzempliorių savo muziejuje, jūs tikrai nenorėsite jo sunaikinti!", prideda mokslininkas.

Ne daugiau kaip 2 colių dydžio amfibijos sudėtingai aptinkamos, nes gyvena šaltose greitai tekančiose upėse, tolimose Kalimantano (Indonezijai priklausanti Borneo dalis) lietingųjų miškų zonose. Taip pat tyrinėtojai pažymi, jog jos yra slidžios ir trumpą laiko tarpą gali judėti neįtikėtinai greitai. "Mūsų 11 žmonių komanda Borneo saloje šių varlių ieškojo dvi savaites, kol pavyko rasti pirmąją", pasakoja Bikfordas.

Mokslininkai neturėjo idėjos, jog ji neturi plaučių. "Aš tiesiog buvau laimingas, kad mums pavyko ją dar kartą atrasti. Tos varlės su pertraukomis ieškojome 30 metų, kol pagaliau subūrėme tarptautinę komandą ir išsiuntėme ją į tas paskutiniąsias vietas, kuriose buvo realiausia tikimybė rasti gyvūną", sako mokslininkas.  Deja, naująjį atradimą tyrinėtojai padarė tik skrosdami gyvūnus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)