Žuvys gali... skaičiuoti?  (0)

Mokslininkai jau kurį laiką žinojo, jog žuvys gali atskirti didesnius žuvų būrius nuo mažesnių, tačiau tik dabar aptiko, jog jos tai daro... skaičiuodamos. "Mes gavome pirmuosius įrodymus, jog žuvys turi rudimentinių matematinių gabumų", teigia Padova Universiteto (Italija) eksperimentinės psichologijos mokslininkas Christian'as Agrillo, kuris padarė šį atradimą tirdamas grupelę gambuzijų (lot. Gambusia holbrooki).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antra eksperimentų serija buvo skirta tirti žuvų gebėjimams apdoroti didelius skaičius. Jos negalėjo suskaičiuoti tiesiogiai daugiau nei keturių objektų, tačiau jos galėjo atskirti skaičius jei jie buvo bent dvigubai didesni vienas už kitą. Pavyzdžiui, žyvelės galėjo atskirti būrius iš 16 ir iš 8 žuvų, tačiau negalėjo atskirti būrių iš 8 ir 12 žuvų (santykis 2:3). Tai rodo, jog šie gyvūnai gali vizualiai įvertinti didelius skaičius ir kiekius, tačiau labai apytiksliai. Mokslininkas kartu su savo komanda atliko seriją eksperimentų, kuriuose buvo bandoma nustatyti, ar pavienė žuvelė linkusi prisijungti prie didesnės, ar prie mažesnės "kolegių" grupės. Patelės žymiai dažniau buvo linkusios prisijungti prie būrio, kuris būdavo didesnis vos viena žuvele. Jos gan stabiliai rinkosi keturių žuvų grupes vietoj trijų, ir pastoviai pasirinkdavo tris žuveles vietoj dviejų. Tai reiškia, kad žuvys gali palyginti skaičius iki keturių ir turi rudimentinius gebėjimus vizualiai suskaičiuoti kiek yra daiktų, jei skaičius yra nedidelis.

Nors tokie matematiniai sugebėjimai neatrodo įspūdingi, realiai tai prilygsta beždžionių ir vaikų nuo 6 iki 12 mėnesių amžiaus sugebėjimams - jie taip pat vizualiai gali suskaičiuoti tik mažus kiekius objektų ir apytiksliai įvertina didesnius kiekius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)