DNR pakeitimai vieną organizmų rūšį paverčia kita  (4)

Nors aistros dėl genetinių modifikacijų niekaip nenurimsta, tačiau genetikai ir toliau atlikinėja eksperimentus. Ir pasiekia tikrai unikalių rezultatų. Nesenai mokslininkai sugebėjo vienos bakterijos DNR grandines pakeisti kitos baketerijos DNR ir įvykdė iki šiol tik stebukluose įmanomą dalyką - viena bakterija pavirto į kitą. Štai taip - tuoj pasakų raganos, paverčiančios našlaičius į gyvūnus taps tikrove, tik raganos vilkės baltais genetikų kostiumais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patys genetikai tokiais rezultatais labai džiaugiasi - jie įsitikine, jog ši technologija leis dirbtinai sintezuoti bakterijas, skirtas ekologiško kuro gamybai ir vaistų sintezei. Taip nepamirštamos ir tekstilės bei chemijos pramonės šakos.

Eksperimentui įvykdyti mokslininkai parinko dvi bakterijas: kaip donorą Mycoplasma mycoides ir DNR gavėją Mycoplasma capricolum. Abi jos yra ligas sukeliančios bakterijos. Vienos rūšies pavertimui į kitą pakako pakeisti 75% DNR grandinių. Kyla klausimas, kokią įtaką naujos bakterijos charakteristikoms turi likę 25 %. Ar tokia bakterija netaps dar labiau pavojinga sveikatai už savo pirmtakes. Kad ir kaip ten būtų, bet tokie rezultatai neabejotinai turėtų nudžiuginti bakterologinio ginklo kūrėjus - atsiveriančios galimybės tikrai nemažos...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: