Mokslininkai nustatė, jog smegenyse egzistuoja "nesvarbios informacijos filtras"  (0)

Mokslininkai įsitikinę, jog smegenyse aptiko naują sritį, įtakojančią gerą žmogaus atmintį. Ši sritis pavadinta "nesvarbios informacijos filtru". Gera atmintimi pasižyminčių žmonių smegenyse ši sritis pasižymi didesniu aktyvumu, netgi kai jie yra veikiami trukdžių. Šį faktą nustatė Švedijos tyrėjų komanda, naudodama skenuotus smegenų vaizdus. Tai gali padėti aiškinantis, kodėl vieni žmonės turi geresnę atmintį nei kiti. Tai taip pat gali leisti suprasti neurologinius aktyvumo ir dėmesio sutrikimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gebėjimas išlaikyti informaciją atmintyje taip, kad ja būtų galima nedelsiant pasinaudoti, yra vadinamas darbine žmogaus atmintimi. Mes darbine atmintimi naudojamės visą laiką - pavyzdžiui, atlikdami paprasčiausius matematinius skaičiavimus mintinai, arba prisimindami telefono numerį. Darbinė atmintis svarbi tuo požiūriu, jog ji suteikia smegenims tam tikrą erdvę, galinčią išsaugoti informaciją, kai kitos smegenų dalys yra užsiėmusios kitokia veikla - tai lemia žmogaus gebėjimą mokytis. 

Deja, darbinės atminties kiekis yra ribotas, ir panašu, jog yra individualus kiekvienam žmogui. Šiuos pokyčius nulemia ne tik didesnės ar mažesnės šios atminties "saugyklos", bet ir tai, kaip efektyviai įvairi nereikalinga informacija yra "izoliuojama" nuo atminties.

Karolinksa instituto mokslininkai Torkel Klingberg ir Fiona McNab tyrimuose naudojo specialų smegenų skenavimą, vadinamą funkciniu magnetinio rezonanso tyrimu (angl. functional magnetic resonance imaging - fMRI). Buvo tirti 25 sveiki savanoriai, kuriems turimas buvo naudojamas sekti smegenų veiklai. Savanoriai turėto atlikti kai kurias kompiuterizuotas užduotis - reaguoti į tam tikrus vaizdus, kai juos veikė arba neveikė pašaliniai trukdžiai.

Trukdžiai tiriamiesiems leisdavo atskirti, ar kitas rodomas vaizdas turės nereikalingos informacijos (triukšmų). Įvykus tokiam poveikius, smegenų veikla sustiprėdavo pagrindiniame nervų centre (angl. basal ganglia) ir prefrontalinėje smegenų žievės dalyje (angl. prefrontal cortex) - tai leidžia daryti prielaidą, kad smegenys ruošdavosi "išfiltruoti" nereikalingus veiksnius. 

Tyrinėtojų komanda šiuo metu tiria galimus būdus padidinti vaikų su turinčių neurologinį aktyvumo ir dėmesio sutrikimą (angl. attention deficit hyperactivity disorder - ADHD), darbinę atmintį ir dėmesingumą. Visi pokyčiai stebimi naudojant fMRI technologiją. MokslininkasJohn Duncan teigia, jog "tai yra labai įdomus darbas, leidžiantis pažvelgti įdėmiau į svarbias smegenų sritis. Pagrindinis nervų centras yra svarbus "kandidatas", atsakantis už dėmesio valdymo sutrikimus. Tačiau smegenyse gali būti daug regionų, atsakingų už nereikalingos informacijos nufiltravimą, todėl dar anksti teigti, ar šių tyrimų rezultatai bus pakankamai norint įveikti tokias problemas kai ADHD".
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)