Atspaudai išduos, ką lietė pirštai  (1)

Pirštų atspaudai nuo šiol gali atskleisti daug daugiau, nei savininko asmenybę, rašo JAV dienraštis „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

atspaudų galima nustatyti, ką prieš tai lietė žmogus, pavyzdžiui, narkotikus, sprogmenis ar nuodus.

Tokiems testams atlikti skirta įranga neseniai pasirodė JAV rinkoje, tačiau ji vis dar labai brangi ir įperkama tik pačioms didžiausioms kriminalistų laboratorijoms. JAV jau buvo parduota 60 kelias dešimtis tūkstančių dolerių kainuojančios įrangos vienetų. Tikimasi, kad kilnojama, mažiau vietos užimanti ir pigesnė įranga pasirodys už poros metų.

Taikant chemiko Grahamo Cookso metodą ant piršto atspaudo užpurškiamas įelektrinto vandens arba vandens ir alkoholio mišinio lašas. Skystis yra įkaitinamas ir išgaruoja, o elektros įkrova perkraunama į piršto antspaudo molekules, kurias tada identifikuoja spektrometras.

Metodas pasiteisino atliekant eksperimentus su savanoriais, kurie lietė įvairias chemines medžiagas, pavyzdžiui kokainą ar sprogmenis. Vėliau paliesta medžiaga buvo identifikuojama iš piršto atspaudų ant stiklo, plastiko ar popieriaus.

Šis metodas ypač padės kriminalistams, nes tyrimo metu tiksliai nustatoma ne tik cheminė medžiaga, bet ir ją lietęs žmogus. Nusikaltimų tyrėjai naudodami minėtą metodą taip pat gali identifikuoti vieną piršto atspaudą iš jų krūvos, jei atspaudo savininkas lietė medžiagą, kurios nečiupinėjo kitų vienas su kitu persipynusių atspaudų savininkai.

Tiesa, pirštų atspaudų ir liestų medžiagų identifikavimas nebuvo pagrindinis mokslininkų tyrinėjimų tikslas. Tai tik vykdomo projekto atšaka, o svarbiausias jo tikslas – padėti medikams. Tikimasi, kad sėkmingai pasibaigus projektui bus sukurta metodika, padedanti greitai nustatyti, ar kūno audiniuose nėra su vėžiu susijusių molekulių.

Mokslininkai baiminasi, kad įrangai tapus pigesnei ir plačiai prieinamai gali kilti etinių, žmogaus privatumą pažeidžiančių problemų. Pavyzdžiui, po darbo kokios nors bendrovės vadovai slapčia iš ant kompiuterio klaviatūros paliktų atspaudų galėtų sužinoti, ką lietė jų darbuotojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)