Japonijoje kuriamas kosminis liftas (Video)  (22)

Veržli nanotechnologijų plėtra leidžia įgyvendinti net fantastiškiausius sumanymus. Japonijoje ruošiamasi statyti kosminį liftą, kuriuo žmonės ir kroviniai galėtų pakilti į geostacionarinę orbitą 36 tūkstančių kilometrų aukštyje virš Žemės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2008-09-24 Japonijoje kuriamas kosminis liftas (Video)  (22)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosminio lifto projektą įgyvendinti siekiantys Japonijos mokslininkai ir inžinieriai įsteigė „Japan Space Elevator Association“ pavadintą organizaciją. Lapkričio mėnesį Japonijoje ji rengia pirmąją tarptautinę konferenciją, kurioje turėtų būti patvirtintas kosminio lifto statybos projekto įgyvendinimo planas. Manoma, kad pirmasis kosminio lifto idėją 1979 m. išleistoje knygoje „Rojaus fontanai“ pasiūlė mokslinės fantastikos klasikas Arthuras Clarke‘as. Naujausieji pasiekimai itin tvirtų medžiagų kūrimo srityje priartino jos įgyvendinimą, nors inžinierių ir konstruktorių laukia labai dideli iššūkiai, teigia dienraštis „Daily Telegraph“. Jo teigimu, Japonijos pasiryžimas skirti 9,25 mlrd. dolerių kosminio lifto statybai įkvėpė ir kitas valstybes: manoma, kad šiuo metu pasaulyje plėtojami bent keli tokio pobūdžio projektai, vieną iš jų vykdo NASA. „Japan Space Elevator Association“ projektuojamas kosminis liftas į orbitą kiltų iš anglies nanovamzdelių pagamintais lynais. Jie turėtų būti nepaprastai lengvi ir tvirti, kad išlaikytų į orbitą keliamus krovinius ir atvirojo kosmoso poveikį. Projekto vykdytojai mano, kad tokius lynus naudojanti kosminio lifto sistema galėtų į geostacionarinę orbitą kelti ne tik žmones, bet ir didžiulius saulės energijos generatorius ir net branduolines atliekas. „Liftu į kosmosą galės naudotis kiekvienas – tai bus taip įprasta, kaip ir dabartinės kelionės į užsienį“, – tvirtina „Japan Space Elevator Association“ pirmininkas Shuichi Ono. Japonijos mokslininkų manymu, tinkamiausia medžiaga, galinti atlaikyti visas keliasdešimties tūkstančių kilometrų kelionės apkrovas, turėtų būti gaminama naudojant anglies nanovamzdelių technologiją. Japonijos Nihono universiteto tiksliosios mašinų gamybos profesoriaus, Japonijos kosminio lifto asociacijos direktoriaus Yoshio Aoki teigimu, tokio lifto lynas turi būti 4 kartus stipresnis už šiuo metu tvirčiausią anglies nanovamzdelių pluoštą, arba 180 kartų stipresnis už plieną. Anglies nanovamzdelių skaidulų stiprumą D. Britanijoje per pastaruosius 5 metus pavyko padidinti maždaug 100 kartų.

Be to, tokie lynai turėtų atlikti ir dar vieną funkciją – tiekti energiją lifto kosminio lifto varikliams. Pasak profesoriaus Y. Aoki, šio projekto rengėjai ketina pasinaudoti itin greitų elektrinių traukinių technologija. „Anglies nanovamzdeliai yra geri elektros laidininkai, todėl mes planuojame nutiesti antrą lyną, kuris kelionės metu tiektų energiją“.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti amerikiečių kosminio lifto viziją.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)