Į atmosferą išmetama rekordiškai daug šiltnamio efektą sukeliančių dujų  (21)

Ekologai nustatė, kad per pastaruosius septynerius metus į atmosferą patenkančio anglies dvideginio (CO2) kiekis augo net keturis kartus sparčiau nei prieš dešimtmetį, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į atmosferą išmetamų, šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis augo daug greičiau nei pačiam pesimistiškiausiam scenarijuje, kurį buvo numačiusi apie klimato pokyčius pranešimą paskelbusi tarptautinė ekspertų grupė „Global Carbon Project“.

Kaip teigė „Global Carbon Project“ prezidentas Josephas Canadellas, nepaisant dešimt metų trunkančios tarptautinių veikėjų kovos su klimato atšilimu, ekspertų gauti nauji duomenys byloja apie dar nematytą ir stebėtiną CO2 išmetimo į atmosferą pagreitėjimą.

2007 metais Kinija aplenkė JAV ir tapo pirmaujančia pagal išmetamą CO2 kiekį šalimi pasaulyje.

„Global Carbon Project“ ekspertų teigimu, pasaulinis išmetamo CO2 kiekis yra ekvivalentiškas 10 mlrd. tonų anglių, iš kurių 8,5 mlrd. tonų į atmosferą patenka dėl kietojo kuro deginimo.

2007 metų pradžioje į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekis Kinijoje buvo ekvivalentiškas 1,8 mlrd. tonų anglių. Tuo tarpu JAV išmetamo CO2 kiekis prilygo 1,59 mlrd. tonoms, Rusijoje – 432 mln. tonoms, o Indijoje – 430 mln. tonų.

„Global Carbon Project“ pranešime teigiama, kad iki 2005 m. pagal į atmosferą išmetamo CO2 kiekį „pirmavo“ pramoninės valstybės, dabar dėl 53% į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekio kaltos besivystančios šalys.

„Sparčiausiai išmetamų dujų kiekis auga besivystančiose šalyse, ypač, Kinijoje ir Indijoje, tuo tarpu išsivysčiusiose šalyse išmetamų dujų kiekis auga ne taip sparčiai“,- teigia ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: