Su ateiviais iš kosmoso susikalbėti padės kompiuterinė programa  (23)

D. Britanijoje kuriama kompiuterinė programa, padėsianti susikalbėti su ateiviais iš kosmoso, pranešė „Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai ne pokštas: jei vieną dieną mus aplankys ateiviai iš kitų pasaulių, gali kilti bendravimo problemų, mano kai kurie mokslininkai. Lydso universiteto (D. Britanija) Dirbtinio intelekto tyrimų grupėje dirbantis daktaras Johnas Elliottas mano, kad tokiu atveju vertėjo paslaugomis turėtų pasirūpinti žemiečiai: jis kuria programą, kuri galėtų išsiaiškinti nežemiškos kalbos struktūrą. Ją perpratus būtų galima imtis kito etapo – sudarinėti tos kalbos žodyną.

Mokslininko kuriama programa ateivių kalbos garsus lygins su 60 skirtingų Žemės tautų kalbų duomenų baze. Taip bus ieškoma struktūrinių kalbos panašumų. Pasak J. Elliotto, net jei ateivių kalba labai skiriasi nuo Žemės kalbų, programa vis tiek galės atpažinti tam tikrus jos struktūrinius ypatumus. „Kalba bet kuriuo atveju turi būti vienaip ar kitaip struktūrizuota, nes priešingu atveju nebus efektyvi“, - mano mokslininkas.

Jo programa galės išskaidyti skleidžiamus garsus į pagrindinius struktūrinius elementus – daiktavardžius ir veiksmažodžius, nors jų reikšmė ir bus nežinoma. Remdamasis kai kuriais lingvistiniais dėsningumais, pavyzdžiui, kad būdvardžiai vartojami kartu su daiktavardžiais, jis tikisi aptikti nežinomų kalbų struktūrinius ypatumus.

Jei būtų gautas ateivių signalas iš kosmoso, tokia programa palygintų jo įrašą su savo duomenų baze. Mokslininkai galėtų patikrinti, ar esama kokių nors panašumų su Žemės kalbomis. Daktaras J. Elliottas teigia, kad norint išversti nežinomus žodžius reikės žengti sekantį žingsnį – sudarinėti reikšmių žodyną. Tačiau JAV lingvistė Sheri Wells-Jensen jau dabar sveikina britų mokslininkų pastangas, pabrėždama, kad nuo kažko juk reikia pradėti, pažymi dienraštis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)