Meksikoje „į laisvę“ ištrūko genetiškai pakeisti kukurūzai  (5)

Meksikos nacionalinio autonominio universiteto mokslininkai patvirtino, kad eksperimentų metu du genai iš genetiškai modifikuotų kukurūzų veislių pateko į vietines veisles ir paplito po visą šalį, skelbia „NatureNews.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Genetiškai pakeistų kukurūzų auginimas Meksikoje buvo uždraustas 1998 m. Taip buvo siekiama išsaugoti vietines kukurūzų veisles ir laukinius kukurūzus. Po 3 ir 6 metų nuo šio draudimo paskelbimo mokslininkai ištyrė kukurūzų genetinę sudėtį 23 skirtinguose šalies regionuose.

Tyrimų metu augalų sėklose ir lapuose buvo ieškoma dviejų genų, kurie turėjo būti tik genetiškai modifikuotose veislėse. Netikėtai mokslininkai aptiko, kad šie genai yra 1 proc. tirtų laukų, kuriuose augo vietinės kukurūzų veislės. Genetiškai pakeisti kukurūzai čia niekuomet nebuvo auginami.

Pasak specialistų, šis tyrimas atskleidė, kaip „greitai ir lengvai“ vyksta genų perdavimas net ir tuo atveju, kai genetiškai modifikuoti augalai būna uždrausti. Tyrimo rezultatus artimiausiu metu paskelbs žurnalas „Molecular Biology“.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: