Rudeninis peršalimas: kaip gydytis natūraliais būdais  (4)

Šaltuoju metų laiku mūsų namų vaistinėlė pirmiausiai pasipildo vaistais, kurie, slopindami peršalimo simptomus, leidžia mums ištverti darbo dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Esu peršalusi. Vakar buvo blogai“, - prisipažįsta vienos reklamos herojė, netiesiogiai ragindama ir mus išgerti jos bandyto preparato. Tuo tarpu žolininkė Jadvyga Balvočiūtė pataria ne simptomus slopinti, o prisiminti daug švelnesnius, bet neretai labiau veiksmingus natūralius gydymo būdus.

Pirmas vaistas – prakaitavimas

Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, žolininkė pataria pirmiausiai gerai išprakaituoti. „Kojas naudinga pamirkyti karštame vandenyje su jūros druska, karklų žieve arba garstyčiomis, išsimaudyti karštoje vonioje ir išgerti karštos, saldžios, kvapnios arbatos. Kai išprakaituosite, pasikeiskite rūbus ir, ramiai pagulėję po patalais, atvėskite“, - patarė J. Balvočiūtė.

Jei neturite po ranka vaistažolių, tiks, anot pašnekovės, bet kokia kvapni arbata, tačiau geriausiai būtų atsigerti liepžiedžių, aviečių stiebelių arba tiesiog aviečių uogienės užpilo.

Vyresnio amžiaus žmonėms labai tinka ežiuolių arbata. „Aš pati išgeriu ežiuolių arbatos, kai šiurpas iš vakaro ima, atsigulu šiltai užsiklojusi ir dažniausiai iš ryto sveika būnu“, - sakė pašnekovė. Tačiau, ar sveika ežiuolę ilgai vartoti vaikams ir jaunesniems žmonėms, anot žolininkės, dar nėra gerai ištirta.

Kai skauda gerklę, kad būtų švelniau nuryti, reikia šeivamedžio, vingiorykštės, debesylo žolelių arbatos. Tinka ir liepžiedžiai, liepų lapai. Į arbatą galima įsimesti keletą grūdelių lino sėklų, kad būtų gleivių, kurios pateptų gerklę ir ši „negirgždėtų“.

Peršalus, kai skauda gerklę ir kyla temperatūra, labai naudinga gerti virtų bulvių nuovirą. Jis turėtų būti šviežias ir šiltas – atšalęs jau nebetinka. Galima ir žalių vaisių užsipilti, pavyzdžiui, smulkiai supjaustytą bananą. Svarbiausia, kad vaisius būtų nerūgštus ir nedirgintų gerklės.

„Visada gerai gerklę paskalauti, tik reikia rinktis švelnias žoleles. Tinka jonažolė, lakišius, kuris dar ir alerginį sudirginimą slopina, tie patys liepžiedžiai. Na, o klasikinis būdas gerklei skalauti – šalavijai. Druskos tirpalas taip pat labai gerai, tačiau jis turėtų būti švelnus“, - patarė žolininkė. Inhaliacijoms J. Balvočiūtė pataria į tuos pačius žolelių užpilus dar įpjaustyti ir svogūno.

Ar reikia „mušti“ temperatūrą?

Pastaruoju metu medikai vis dažniau pataria vengti temperatūrą mažinančių vaistų. Manoma, kad kritinė temperatūra, kai būtina ją mažinti, suaugusiems žmonėms prasideda nuo 38,5 laipsnio, kūdikiams ir mažiems vaikams – nuo 38 laipsnių.

Temperatūra rodo, kad organizmo imuninė sistema kovai su liga sutelkė visas savo pajėgas. Temperatūrai sumažėjus, slopsta ir organizmo pasipriešinimas ligai. Tačiau reikia nepamiršti, kad jeigu temperatūra laikosi daugiau nei 3 dienas, būtina susirūpinti ir pasirodyti gydytojui.

5 liaudies medicinos žingsniai

Liaudies medicinos žinovai išskiria penkis svarbiausius aspektus, kurių būtina nepamiršti susirgus. Bene svarbiausias iš jų susijęs su virškinimo sistema – būtina išvalyti žarnyną. Šiuo metu tai nėra populiaru, tačiau anksčiau peršalus būdavo geriamos vidurius laisvinančių žolelių arbatos arba daromos klizmos.

Antras žingsnelis – gerti kuo daugiau skysčių, pirmiausiai sulčių ir arbatos. Tai darome ir mes.

Tuo tarpu nerimauti dėl kritusio apetito tikrai nereikia. Ypač į tai turėtų atkreipti dėmesį sergančių vaikų tėvai. Valgyti sergant reikia kuo mažiau. Neapkraudami organizmo maistu, kurį jam tenka virškinti, išlaisviname jo energiją kovai su liga. Iš maisto reikėtų rinktis lengvai virškinamus, geriausiai – daržovių patiekalus.

Ketvirtas žingsnelis – įvairiausi kompresai, įtrynimai, inhaliacijos. Ir pagaliau sunkiausiai įvykdomas patarimas – poilsis. Senolių išmintis byloja, kad sergantis žmogus jokiu būdu neturėtų dirbti.

Gydo net obuoliai

Natūralios medicinos atstovai peršalinimo simptomams mažinti siūlo keletą gana keistų receptų. Pavyzdžiui, patariama gerti obuolių kompotą. Tris obuolius, nulupus žievelę, reikėtų smulkiai supjaustyti, užpilti litru verdančio vandens ir pusę valandos pavirti ant silpnos ugnies. Dienos norma – trys stiklinės per dieną. Panašiai veikia ir džiovintų obuolių lapų arbata.

Tačiau bene veiksmingiausias, anot kai kurių specialistų, bene veiksmingiausias nuo peršalimo obuolių actas. Į pusės stiklinės šilto vandens reikėtų įmaišyti pusę arbatinio šaukštelio šio acto ir 1 šaukštelį medaus. Šį gėrimą siūloma gerti esant aukštai temperatūrai.

Anot J. Balvočiūtės, obuolių actas iš tiesų labai geras dalykas, tačiau jį vartoti reikia atsargiai – gerai įvertinti savo organizmą, skrandį, visas savo sistemas. Jei nepavyksta pasitarti su žinančiu šį gydymo būdą specialistu, reikėtų pradėti nuo labai mažų dozių.

Dar vienas peršalimą gydantis augalas – imbiero šaknis. Įtarkuokite jos į karštą vandenį, įlašinkite citrinos ir paskaninkite medumi. Ši arbata ypač tinka kosint ir sloguojant.

Puikus vaistas peršalus – medus, tačiau kaip jį vartoti, nesutariama. Vieni pataria medumi skaninti žolelių arbatas, kiti teigia, kad jis geriausiai veikia, kai vartojamas atskirai. Tačiau medaus tirkai negalima dėti į labai karštą vandenį, kadangi taip žūsta didelė dalis jame esančių naudingų medžiagų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Inga Saukienė
(39)
(2)
(32)

Komentarai (4)