Kuriozas atvirame kosmose – astronautės pamestas įrankių krepšelis tapo savotišku antirekordu (Video)  (29)

2008 metų lapkričio 18 diena pretenduoja tapti savotišku kosminių misijų rekordu – atvirame kosmose astronautė pametė iki šiol patį sunkiausią daiktą. Žinoma, įvykis daugiau kuriozinis nei rimtas, tuo labiau, jog visais laikais iš astronautų rankų į atvirą kosmosą skriedavo patys įvairiausi įrankiai, tačiau dabar „pabėgo“ visa įrankių dėžė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naująjį rekordą (arba antirekordą) visai to nenorėdama nustatė JAV astronautė Heidemarie M. Stefanyshyn-Piper. Mes jau rašėme, jog šiuo metu vyksta NASA misija STS-126, kurios metu į TKS nuskridę astronautai nuvežė eilę daiktų ir atlieka stoties techninio aptarnavimo darbus. Vakar kaip tik buvo pirmasis išėjimas į atvirą kosmosą, kurio metu astronautai tvarkė Saulės elementų posūkių mechanizmą.

Vienas iš darbų, kurį atliko astronautai – mechaninių dalių sutepimas. NASA televizijos tiesioginėje transliacijoje buvo matyti, kaip astronautei nuvalius tepalus, ištekėjusius iš tepalo švirkšto į krepšį, šis su visais įrankiais išslydo jai iš rankų. Štai taip netyčia ir buvo pasiektas sunkiausio kosmose pamesto daikto rekordas – krepšio kartu su visais įrankiais masė sudarė 13 kilogramų.

Kaltinti astronautės patirties stoka nevertėtų – tai jau trečiasis jos išėjimas į atvirą kosmosą. Visgi, nuo klaidų niekas neapsaugotas. Pamestas krepšys darbų nesukliudė - Johnsono skrydžių valdymo centras Hjustone pranešė, kad darbai, susiję su TKS Saulės baterijos sukimosi mechanizmu tą dieną buvo užbaigti sėkmingai, o kiti išėjimai į atvirą kosmosą vykdomi laikantis numatyto plano.

Netekusi krepšelio H.Stefanyshyn-Piper pasiskolino įrankius iš kolegos Steve'o Boweno, su kuriuo drauge dirbo atvirame kosmose. H.Stefanyshyn-Piper ir S.Bowenas abu turėjo po tokį patį įrankių rinkinį, įskaitant specialų "pistoletą" stoties mechanizmams sutepti.

NASA specialistai įsitikinę, jog pamestas krepšys saugumo problemų nesudarys – nors jis iškrito toje pačioje orbitoje, kurioje skrieja TKS, tačiau jų susidūrimo galimybės yra labai menkos, o po kiekvieno planetos apsukimo, krepšys vis labiau tols nuo stoties. Tiesa, tam tikrų problemų turės patys astronautai planuodami kitų išėjimų į kosmosą darbus – pasirodo, atsarginių nenaudojamų įrankių jie neturi ir teks turimais įrankiais dalintis atvirame kosmose.

Pirmo išėjimo į kosmosą metu H.Stefanyshyn-Piper ir S.Bowenas apžiūrėjo, nufotografavo ir sutepė Saulės baterijų sukimosi mechanizmą, pakeitė TKS šilumos reguliavimo sistemos baką su skystu azotu ir nuėmė termoizoliacinę apsaugą nuo japonų modulio "Kibo".

Išėjimas į atvirą kosmosą truko 6 valandas ir 52 minutes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (29)

Susijusios žymos: