Pagaliau surastas Mikalojaus Koperniko kapas  (4)

Genetikai, naudodamiesi dviejų plaukų sruoga ir dantimi, atliko kruopščius DNR testus ir pagaliau užbaigė du šimtmečius trukusias Mikalojaus Koperniko kapo paieškas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mikalojus Kopernikas (lenk. Mikołaj Kopernik) gimė 1473 m. vasario 19 d., mirė – 1543 m. gegužės 24 d. Tai buvo iškilus Prūsijos astronomas, matematikas ir ekonomistas, paskelbęs heliocentrinę Saulės sistemos teoriją. Ši teorija, teigianti, kad Žemė sukasi aplink Saulę, paneigė tuo metu įsigalėjusią geocentrinę teoriją, teigusią, kad Žemė yra Visatos centras. Galima tik įsivaizduoti, kiek jam prireikė drąsos tokiam žingsniui padaryti. Mikalojus Kopernikas ypač domėjosi astronomija. Po ilgų dangaus kūnų stebėjimų ir skaičiavimų jis padarė išvadą, kad Žemė sukasi aplink savo ašį, Mėnulis sukasi aplink Žemę, o Žemė ir kitos planetos kartu su savo palydovais sukasi aplink Saulę. Mikalojus Kopernikas knygoje „Apie dangaus sferų sukimąsi“ paneigė buvusią teoriją, kad Žemė yra Visatos centras. Knygoje, dedikuotoje popiežiui, jis detaliai aprašė savo teoriją ir pagrindė ją pavyzdžiais. 1616 m. knyga Bažnyčios buvo uždrausta – įtraukta į Vatikano draudžiamų knygų sąrašą. Dėl šios teorijos Kopernikas turėjo daug rūpesčių su inkvizicija, o jo teismų procesai tapo apipinti įvairiomis būtomis ir nebūtomis legendomis. Iki pat šių dienų Koperniko vardas tapo bažnyčios ir mokslo priešpriešos simboliu, nors iš tikro visas inkvizicijos procesas buvo kur kas sudėtingesnis tiek politiniu, tiek religiniu aspektu. Prieš trejus metus Baltijos pajūrio miesto Fromborko katedroje archeologai surado 70-mečio vyro palaikus – buvo įtariama, kad jie priklauso M. Kopernikui, kuris ilgus metus buvo Fromborko katedros kanauninkas. Gerai išsilaikiusi kaukolė padėjo rekonstruoti didžiojo astronomo veidą, kuris buvo labai panašus į turimus M. Koperniko atvaizdus, tačiau iki šiol mokslininkai nebuvo 100 proc. tikri.

Sensacingą žinią patvirtinantys genetiniai tyrimai tapo įmanomi, kai vienoje iš švedų Upsalos universitete saugomų, kažkada garsiajam astronomui priklausiusių knygų buvo rastas jo plaukas. Atlikti genetiniai tyrimai patvirtino, kad M. Koperniko, XVI amžiuje gyvenusio astronomo, kapas tikrai yra Lenkijoje.

Identifikaciją atliko Upsalos universiteto mokslininkai. 2010 m., kai bus įtvirtinti visi tyrimai, bus surengtos iškilmingos oficialios M. Koperniko laidotuvės Fromborko katedroje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(5)

Komentarai (4)