Tolimoje planetoje rasta anglies dioksido  (3)

Aplink 63 šviesmečiai nuo Žemės esančią žvaigždę skriejančio dujų milžino atmosferoje rasta anglies dioksido, kuris ne tik leidžia spėti apie planetoje teoriškai galimą gyvybę, bet ir džiugina mokslininkus sėkmingai pavykusiu planetos atmosferos sudėties matavimu, praneša nature.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ir nėra tikrai žinoma, kad būtent šioje planetoje yra gyvybės (o ir tokia tikimybė labai nedidelė), joje rastas anglies dioksidas teikia vilties, kad bus galima ištirti panašių į Žemę planetų atmosferą ir rasti gyvybę už Saulės sistemos ribų.

HD 189733b yra dujinė planeta, kuri savo dydžiu panaši į mūsų Saulės sistemoje esantį Jupiterį, tik ji sukasi daug arčiau savo žvaigždės, todėl yra karštesnė.

Didžiosios Britanijos Londono universiteto atstovė Giovanna Tinetti ir jos kolegos, naudodami taip vadinamą „antrinio tranzito“ metodą, išmatavo šviesos, sklindančios iš planetos dienos pusės, spektrą. Mokslininkai užfiksavo planetos ir jos žvaigždės spektrą, o po to, kol planeta buvo pasislėpusi už žvaigždės, išmatavo žvaigždės spektrą.

Šių spektrų skirtumas ir yra šviesos, sklindančios tiesiai iš planetos, spektras. Matavimams G. Tinetti naudojo Hubble kosmoso teleskope esantį infraraudonų spindulių fotoaparatą ir daugybinių objektų spektrometrą (NICMOS).

„Tai jaudinantis rezultatas“,- sako G. Tenetti. „Tai pirmasis beveik infraraudonas planetos spektras. Net techniniu požiūriu tai - puikus rezultatas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)