"Lotoso efektas" persikelia į nesušlampančius drabužius  (7)

Pasitelkę nanotechnologijas šveicarų chemikai sukūrė efektyviai vandenį atstumiančią drabužių medžiagą, pranešė „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši medžiaga, pagaminta iš poliesterio pluošto, yra padengta mikroskopine silikono danga. Pasak Ciuricho universiteto specialistų, tai pirmoji drabužių gamybai tinkama medžiaga, efektyviausiai iš visų žinomų sulaikanti drėgmę. Ant medžiagos paviršiaus patekę vandens lašeliai įgauna rutulio formą, ir pakanka vos 2 laipsnių nuokrypio, kad jie nusiristų nuo drabužio tarsi stiklo rutuliukai. Ant medžiagos užpilto vandens srovelė nuteka nuo jos nepalikdama jokių žymių.

Nepaprastai stiprias hidrofobines savybes medžiagai suteikė 40 nanometrų pločio apsauginiai silikono plaušeliai, iš kurių suformuota apsauginė medžiagos paviršiaus danga. Smaila jų struktūra dar labiau sustiprina vandens atstūmimo efektą. Silikono nanoplaušelių danga neleidžia vandeniui prasiskverbti pro ją ir pasiekti žemiau esančio poliesterio pluošto, todėl drabužiai visada išlieka sausi.

Panašu, jog mūsų anksčiau aprašyti hidrofobiškų medžiagų tyrimai ima surasti praktinį pritaikymą. Ir tai turbūt savalaikis procesas - panašiomis nanotechnologijomis sukurtų apsauginių medžiagų galima įsigyti visame pasaulyje, tame tarpe ir Lietuvoje. Kaip jos veikia ir kur jų ieškoti, mes jau esame rašę šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)