Mobilieji telefonai pažeidžia atmintį, nustatė Švedijos mokslininkai  (24)

Mobiliųjų telefonų radiacija kenkia trumpalaikei žiurkių atminčiai, atskleidė naujas Švedijoje atliktas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lundo universiteto tyrėjų eksperimento išvadose sakoma, kad po daug kartų kartotų elektromagnetinės spinduliuotės, pagal stiprumą atitinkančios skleidžiamą mobiliųjų telefonų, seansų buvo aptikta su elgesiu ir atmintimi susijusių žiurkių genų pakitimų, skelbia Švedijos dienraštis „Sydsvenskan“.

Mokslų daktarės disertaciją gynusi Lundo universiteto darbuotoja Henrietta Nittby ir jos darbo vadovas profesorius Leifas G. Salfordas pažymėjo, kad tyrimai dėl mobiliųjų telefonų poveikio ląstelėms turi būti tęsiami.

Beveik prieš dešimtmetį profesorius L. G. Saldorfas dalyvavo kitame tyrime, kurio rezultatai atskleidė, kad dėl mobiliųjų telefonų skleidžiamos radiacijos į bandomųjų gyvūnų smegenis pateko kraujyje esančio baltymo. Dėl šios priežasties žuvo „nedidelė dalis“ jų smegenų ląstelių.

Naujausio tyrimo metu laboratorinės žiurkės elektromagnetine spinduliuote buvo veikiamos 2 kartus per savaitę. Eksperimentas truko 55 savaites. Pasak mokslininkų, nors žiurkių elgesys išliko nepakitęs, jų trumpalaikė atmintis, lyginant su nešvitintų gyvūnų grupės vidurkiu, pablogėjo.

Be to, buvo nustatyti „nedideli genetiniai pokyčiai“ tose žiurkių smegenų ląstelėse, kurios siejamos su elgesiu ir atmintimi.

Iki šiol nėra įrodyta, kad mobiliųjų telefonų skleidžiama radiacija yra žalinga žmonėms. Nepaisant to, kai kuriose valstybėse oficialiai perspėjama riboti vaikų naudojimąsi mobiliuoju ryšiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)