Kosmoso turizmas populiarėja – į rinką veržiasi nauja kompanija (Video)  (0)

Kosmoso turizmas visais atžvilgiais žada būti labai originalia veikla – visų pirma dėl sudėtingų techninių reikalavimų, o antra – dėl neįprastų reklaminių kampanijų, kurios pasižymi viena bendra specifika visoms besikuriančioms kosmoso firmoms: bilietai pardavinėjami dar prieš visus pagrindinius kominių lėktuvų projektavimų darbus. Ir nors visas projektas iš pradžių tebūna tik popieriuose, tačiau norinčių įsigyti bilietus ir net mokančių nemažas avanso sumas netrūksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne išmintis ir šiuo atveju – nors korporacija XCOR Aerospace vis dar yra pradinėje kosminio lėktuvo Lynx kūrimo fazėje, tačiau Arizonoje įsikūrusi turizmo agentūra RocketShip Tours jau pardavinėja bilietus į busimą dvivietį lėktuvą. Nors iš pirmo žvilgsnio bilietai pasirodys brangoki, tačiau „kosminiais masteliais“ tai pats pigiausias pasiūlymas šiai dienai – skrydis vienam žmogui kainuos $95 tūkstančius. Kompanijoje kalbama, jog užregistruota jau 20 skrydžių pageidavimų – klientai kol kas už juos sumokėjo avansinę sumą po $20 tūkstančių.

Pirmieji testiniai skrydžiai su Lynx numatyti tik 2010 metais. Tai bus nedidelis lėktuvas, turintis dvi vietas (piloto ir keleivio) ir galintis kaip įprastas lėktuvas pakilti ir nusileisti iš aerodromo. Didžiausias jo pasiekiamas aukštis – 61 km. Nors oficiali „kosmoso zona“ prasideda ties 100 km, tačiau jau ir prie 61 km jaučiasi nesvarumo būsena.

Vienas bilietas turistui garantuos 30 minučių skrydį – vienas iš skrydžio privalumų dar ir tai, jog sėdint šalia piloto bus galima realiai stebėti lėktuvo valdymo procesą. Pakilus į aukščiausią orbitos tašką, turistai apie 90 sekundžių savu kailiu pajaus kas yra tikroji nesvarumo būsena. Tiesa, paplaukioti po kabiną nebus galima – keleivis kaip ir pilotas sėdės prisitvirtinę saugos diržais. Na ir grįžtant paskutinis ekstremalių pojūčių mėgėjams skirtas „perliukas“ – 4 g perkrova.

Tokiems potyriams pajusti norinčių ilgai ieškoti neteko – pirmuoju klientu tapo pinigų nestokojantis Danijos pilietis - bankininkas Per Wimmer. Tai jau spėjęs pagarsėti nuotykių ieškotojas, save vadinantis agento 007 ir Indiana Džonso mišinys. Jam jau iškilmingai įteiktas bilietas Nr 1, o skrydis numatytas 2011 metais. Žinoma, jei visi projektavimo ir testavimo darbai praeis sėkmingai.

Kompanija RocketShip Tours nors ir pasiūliusi pigiausią (tačiau trumpą) kelionę į kosmosą, atsipalaiduoti negali – jos pagrindinė konkurentė Virgin Galactic žada skraidinti turistus vienais metais anksčiau – 2010-aisiais. Tiesa, bilietas šioje kompanijoje kainuos $200 tūkstančių, bet už tai turistai pakils į „tikrą“ kosmosą (100-140 km aukštį) ir skrydis truks 2,5 valandos, iš kurių 6 minutes bus galima mėgautis nesvarumo būsena (šis laikas galios tada, jei skrydžio aukštis pasieks 140 km).

Apie Virgin Galactic kosminius lėktuvus mes jau ne kartą rašėme, todėl nebesikartosime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: