Prieš vėžį Lietuvoje - naujausios tyrimų technologijos  (1)

Vilniuje, Santariškėse atsidariusi nauja „Patologijos diagnostikos“ laboratorija išplatino pranešimą apie aukščiausius pasaulinius standartus atitinkančią įrangą ir vėžio diagnostikos galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laboratorijos įrangą atvėrė iš esmės naujas galimybes Lietuvoje žymiai greičiau ir tiksliau diagnozuoti ankstyvojo susirgimo vėžiu atvejus, lėtines ligas, efektyviau atlikti onkologinių susirgimų profilaktiką. Be to, dabar galima labiau taupyti gydytojų ir pacientų laiką bei gydymo lėšas.

„Patologijos diagnostikos“ laboratorijoje histologiniai ir citologiniai tyrimai atliekami naudojantis naujausios kartos technologine įranga. Laboratorijos sistemos visiškai automatizuotos, saugios darbuotojams ir aplinkai.

Naujoji laboratorija vienintelė Rytų Europoje gimdos kaklelio, krūties, skydliaukės, šlapimo pūslės vėžio ir ikivėžinių pakitimų tyrimui įsisavino skystų terpių ThinPrep technologijos įrangą.

„Moderniausios tyrimų galimybės mūsų šalyje padės efektyviau diagnozuoti ir gydyti sunkias ligas. Ypač tikimės, kad pavyks sumažinti skaudžias moterų netektis nuo labai paplitusio gimdos kaklelio vėžio“,- sakė „Patologijos diagnostikos“ laboratorijos įkūrėjas ir vadovas Svajūnas Barakauskas.

Dėl gimdos kaklelio vėžio Lietuvoje kasmet miršta 300 moterų. Daugiau nei pas mus sergančiųjų šia liga Europos Sąjungos valstybėse fiksuojama tik Rumunijoje. Mūsų valstybė finansuoja šios grėsmingos ligos profilaktinės patikros programą, nes gimdos kaklelio vėžiui galima laiku užkirsti kelią.

Tačiau paprastas citologinis gimdos kaklelio tyrimas (PAP tepinėlis) palieka abejonių, nes 8 iš 100 tyrimo rezultatai būna klaidingi. Skystų terpių technologijos tyrimas ThinPrep PAP, kuris įdiegtas „Patologijos diagnostikos“ laboratorijoje, 65 proc. padidina galimybę atskleisti gimdos kaklelio ikivėžinių atvejų. Šiuo metodu tiriama apie 90 proc. JAV moterų.

„Patologijos diagnostikos“ laboratorija išsiskiria ne tik tyrimų įranga. Čia susibūrė žinomų gydytojų patologų komanda: Jolita Rimienė, Raimundas Meškauskas, medicinos mokslų daktarė Aušrinė Barakauskienė, Danutė Žilinskienė ir kt.

„Laboratoriją įrengėme kruopščiai išstudijavę geriausių JAV ir Europos laboratorijų pavyzdžius“, - pastebėjo gydytojas S.Barakauskas, kuris vadovauja ir prieš aštuonerius metus jo įkurtai „Medicina practica laboratorijai“, atliekančiai kraujo ir šlapimo tyrimus. Ši laboratorija jau gerai žinoma ne tik kokybiškais tyrimais, bet ir pastoviai rengiamomis sveikatos profilaktikos akcijomis didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)