Smegenų stimuliatoriai gali padidinti socialinę atskirtį  (17)

Sveiki žmonės privalo turėti teisę laisvai vartoti jų protinę veiklą stiprinančias ir taip konkurencingumą rinkoje didinančias tabletes. Tokį grupės žinomų mokslininkų raginimą jų kolegos laiko provokuojamu ir nepriimtinu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Septyni JAV ir D. Britanijos mokslininkai, tarp kurių yra medicinos etikos ekspertai ir žurnalo „Nature“ vyriausiasis redaktorius, šio leidinio nuomonių skyriuje paskelbė komentarą, kuriame raginama suteikti galimybę sveikiems žmonėms be gydytojo recepto įsigyti smegenų veiklą stimuliuojančių preparatų, praneša „Physorg.com“.

Pasak autorių, koledžų studentai jau vartoja neteisėtai gautus receptinius vaistus, padedančius jiems studijuoti, ir tikėtina, kad tokių preparatų, kaip ritalinas, paklausa ateityje vis didės.

„Mes turėtume sveikinti naujus metodus, kurie leidžia sustiprinti mūsų smegenų funkciją“, - teigiama minėtoje „Nature“ publikacijoje. Jos autorių teigimu, siekti to vartojant atitinkamus vaistus moralės požiūriu nėra labiau smerktina už norą taisyklingai maitintis ar užsitikrinti sveiką miegą.

Pasak vienos šio komentaro autorės, Pensilvanijos universiteto (JAV) neurologijos profesorės Marthos Farah, mokslininkams kuriant vis efektyvesnius smegenų stimuliatorius turėtų didėti jų paklausa, ypač tarp vidutinio amžiaus žmonių, norinčių išlaikyti jaunatviškas proto galimybes, bei daug užduočių tuo pat metu priverstiems vykdyti darbuotojams. „Beveik kiekvienas norės juos vartoti“, – pažymėjo profesorė M. Farah. Jai antrina kolega – Kalifornijos universiteto Santa Barbaroje (JAV) dirbantis Michaelas Gazzaniga. „Jei bus sukurti kofeiną saugumu ir efektyvumu pranokstantys vaistai, aš pirmasis atsistosiu į eilę“, – pareiškė jis.

Du iš šio komentaro autorių deklaravo konsultuojantys farmacijos bendroves, profesorė Farah pareiškė neturinti su jomis jokių finansinių ryšių, rašo „Physorg.com“.

Kai kurie sveikatos apsaugos ekspertai pripažino, kad ši problema nusipelno dėmesio ir nereceptinių smegenų stimuliavimo preparatų tema turi būti svarstoma. Tačiau Minesotos universiteto (JAV) Bioetikos centro daktaro Leigho Turnerio pateikti argumentai neįtikino. „Tai puikus išpūstos reklamos pavyzdys, kaip reikia pardavinėti vaistus žmonėms, kurie yra visiškai sveiki“, – pareiškė jis.

„Nature“ paskelbto raginimo liberalizuoti smegenų stimuliatorių vartojimą autoriai remiasi 2001 m. atlikto tyrimo rezultatais. Apklausus beveik 11 tūkstančių JAV koledžų studentų paaiškėjo, kad 4 proc. jų praėjusiais metais nelegaliai vartojo receptinius smegenų veiklą stiprinančius vaistus. Tačiau kai kuriuose koledžuose tokių studentų skaičius sudarė 25 proc.

Tokie stimuliatoriai kaip aderalis ir ritalinas gydytojų skiriami gydant dėmesio sutrikimo hiperaktyvumo (DSHS) sindromą, bet jie taip pat gali padėti kitiems žmonėms geriau sutelkti savo dėmesį ir įsisavinti didelį informacijos kiekį, pastebi komentaro autoriai. Antai provigilas skiriamas miego sutrikimams gydyti, tačiau jis taip pat išrašomas ir sveikiems žmonėms, kuriems būtina išlikti budriems ir kurį laiką apsieiti be miego. Laboratoriniai tyrimai liudija, kad šis vaistas priverčia efektyviau veikti ir gerai pailsėjusių žmonių smegenis.

Nors ir ragindami suteikti galimybę sveikiems žmonėms be recepto įsigyti ir vartoti smegenų stimuliatorius, komentaro autoriai siūlo prieš tai gerai įvertinti visas aplinkybes, pirmiausia išsamiai ištirti tokių vaistų teikiamus privalumus ir su jais susijusią riziką.

Mokslininkai primena, kad dar daug ko nežinoma apie šiuolaikinius smegenų stimuliatorius, pavyzdžiui, nėra aiškiai įvertintas priklausomybės nuo jų išsivystymo pavojus. Jie taip ragina parengti teisines apsaugos nuo piktnaudžiavimo smegenų stimuliatoriais normas, kad protinį darbą dirbantys žmonės nebūtų savo darbdavių ar užsakovų verčiami juos vartoti. Turėtų būti parengtos ir atitinkamos įpareigojančios rekomendacijos gydytojams, švietimo bei kitų sričių darbuotojams, kurie vienaip ar kitaip būtų susiję su tokius vaistus vartojančiais sveikais žmonėmis, bei nustatytos specialios veiklos taisyklės tokius vaistus rinkai siūlančioms farmacijos bendrovėms.

Nors tokiems smegenų stimuliatorių vartojimo liberalizavimo šalininkų pateiktiems siūlymams jų kritikai iš esmės pritaria, tačiau pabrėžia potencialų tokio žingsnio pavojų.

Pasak JAV nacionalinio piktnaudžiavimo vaistais instituto vadovės Noros Volkow, jai nerimą kelia reali tikimybė, kad platesnis tokių medikamentų vartojimas gali sukelti didėjančią žmonių priklausomybę nuo šių vaistų. Jos teigimu, būtent taip nutiko, kai prieš kelis dešimtmečius panašūs vaistai buvo dažnai skiriami įvairioms ligoms gydyti.

Bioetikos tyrimus atliekančio Hastingso centro (JAV) vyresnysis mokslo darbuotojas Erikas Parensas, komentuodamas „Nature“ paskelbtą iniciatyvą, atkreipė dėmesį, kad vienas svarbiausių uždavinių, su kuriais bus susidurta bandant įteisinti laisvą prekybą smegenų stimuliatoriais – kaip apsaugoti žmones nuo „subtilios prievartos“ juos vartoti. E. Parensas pasiūlė įsivaizduoti, kaip jaustųsi tėvai, sužinoję, kad jų kaimynų vaikai užsirašė į pasirengimo SAT testui kursus (standartinį „SAT Reasoning Test“ testą laiko stojantieji į JAV koledžus).

Ekspertai pabrėžia ir dar vieną smegenų stimuliatorių keliamą pavojų. Pasak jų, sunku įsivaizduoti, kad šie vaistai kada nors būtų įtraukti į visiems piliečiams garantuojamą sveikatos apsaugos paslaugų paketą. O jeigu juos reikės pirktis patiems, tai gali tapti dar viena socialinę atskirtį didinančia problema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(1)
(8)

Komentarai (17)