Diabetikai turi būti ypač atidūs dėl vitamino D  (7)

Daugiau nei 75 procentams jaunų pirmojo tipo diabetu sergančių žmonių gali reikėti vitamino D papildų, kadangi JAV atliktas tyrimas nustatė itin išplitusį ir žymų šio vitamino nepakankamumą, praneša Savigydos pramonės asociacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bostono mokslininkai ištyrė 128-nis 1,5-17,5 metų amžiaus ligonius ir nustatė, kad 61 procentas jų neturėjo pakankamai vitamino D, o 15 procentų jo turėjo tiek mažai, kad tai jau laikoma liga.

Vitamino D trūkumas vaikystėje ir paauglystėje vėliau gali sukelti komplikacijų, visų pirma, susilpninti kaulus ir padidinti širdies ligų riziką vidutinio ir vyresnio amžiaus asmenims. Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „The Journal of Pediatrics“.

Tyrimo autorė dr. Britta Svoren sako, jog svarbu pasirūpinti, kad visi vaikai ir paaugliai su maistu gautų pakankamai vitamino D, tačiau ypač reikia pasirūpinti sergančiaisiais diabetu. „Vaikus, kurie nepakankamai išgeria vitaminu D praturtino pieno, mes skatiname kasdien suvartoti 400 tarptautinių vienetų vitamino D papildų“, sako ji.

Pirmojo tipo diabetas yra sunkesnė liga nei antrojo tipo, bet mažiau paplitusi. Šia liga labiausiai paplitusi tarp europietiškosios kilmės žmonių, ir ja serga apie du milijonus europiečių ir Šiaurės Amerikos gyventojų.

Laikoma, kad kasmet sergamumas šia liga padidėja trimis procentais.

Iš 128-nių tyrime dalyvavusių vaikų ir paauglių tik 24 procentai – daugiausia jaunesnio amžiaus - turėjo pakankamus vitamino D kiekius, o vitamino nepakankamumas buvo labiau būdingas vyresniesiems paaugliams – tokių buvo 85 procentai.

Mokslininkai pažymi, kad vaikystėje kenčiant nuo vitamino D nepakankamumo, vėliau tai gali atsiliepti skeleto vystymuisi, kaulų deformavimuisi ir reikiamos kaulų masės susidarymui.

Pasak tyrimo autorių, sergantiesiems pirmojo tipo diabetu vitamino D nepakankamumas gali žymiai padidinti skeleto trapumą, praneša www.nutraingredients.com.

Anksčiau atlikti tyrimai yra atskleidę, kad vitaminas D gali apsaugoti nuo pirmojo tipo diabeto. Žmonės vitamino D gauna su maistu ar papildais, o ultravioletinių spindulių veikiama oda šį vitaminą sintetina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: