Išaiškinti procesai, virš Antarktidos naikinantys ozono sluoksnį  (7)

Atmosferoje virš Antarktidos susikuria reti debesys, kurie sugeria per du pastaruosius dešimtmečius dėl žmonių veiklos išskiriamą chlorofluormetaną (freoną) ir taip ardo ozono sluoksnį, kuriame virš Antarktidos jau kuris laikas yra atsivėrusi skylė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinės cheminės reakcijos, dėl kurių plonėja ozono sluoksnis, vyksta retų poliarinių stratosferinių debesų, kurie susidaro aukštai atmosferoje, paviršiuje. Saulės spinduliai suskaido juose esantį chlorofluormetaną į produktus, kuriems reaguojant susidaro chloras, o jis ir naikina ozoną.

„Pagrindinis klausimas iki šiol buvo – kaip šie debesys susiformuoja?“ – sakė Larsas Hoffmannas iš „Jülich“ tyrimų centro Vokietijoje.

Steve‘as Eckermannas iš JAV jūros tyrimų laboratorijos (Vašingtono DC) kartu su L. Hoffmannu ir jo kolegomis ištyrė palydovinius duomenis ir išnagrinėjo atmosferos temperatūrą virš Antarktidos.

Stratosferoje jie atrado aukštos ir žemos temperatūros „oro kišenes“, kurios susiformuoja tik virš kalnų. Vadinamosios „kalnų bangos“, kurios susiformuoja oro srovei judant virš kalnuoto reljefo. Bangos orą nuneša aukštai į atmosferą ir sukuria temperatūros skirtumus.

Šaltesnėse kišenėse oro temperatūra žemesnė nei minus 78 laipsniai Celsijaus – tokioje temperatūroje ir skyla freonas, o skilimo produktai ardo ozono sluoksnį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: