Nauji tyrimų rezultatai patvirtina: vandenynas sugeria mažiau anglies dioksido  (7)

Nustatę staigų ir „dramatišką“ Japonijos jūros sugeriamo anglies dvideginio kiekio sumažėjimą, mokslininkai dar kartą perspėjo apie pavojingai didėjantį anglies dioksido kiekį atmosferoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

P. Korėjos Pohango universiteto profesoriaus adjunkto Kitacko Lee vadovaujama mokslininkų grupė ištyrė pernai įvairiose Japonijos jūros – vienos didžiausių ir giliausių pasaulio jūrų – vietose paimtus vandens pavyzdžius ir juos palygino su ankstesniais metais gautais jūros vandens mėginiais, rašo „The Guardian“.

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad dabar Japonijos jūra sugeria vos pusę to anglies dvideginio kiekio, kurį ji absorbuodavo paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį. Pasak dienraščio, toks „staigus ir dramatiškas“ pokytis sukėlė ekspertų, kaltę verčiančių pasauliniam atšilimui, susirūpinimą.

Pasaulinis vandenynas kasmet sugeria apie 11 milijardų tonų anglies dvideginio – beveik ketvirtadalį visų dėl žmogaus veiklos į atmosferą išmetamų šių dujų kiekio. Net mažiausi šio natūralaus proceso pokyčiai lemtų žymų CO2 koncentracijos atmosferoje padidėjimą, rašo „Guardian“. Tai verstų pasaulio šalių vyriausybes kur kas griežčiau kontroliuoti anglies dvideginio emisijas, kad būtų galima išvengti pavojingo temperatūros didėjimo.

Daktaras K. Lee pareiškė, kad šis atradimas yra pats pirmasis tyrimas, tiesiogiai susiejęs vandenyno sugeriamo anglies dvideginio kiekio pokyčius su vandenyno šiltėjimu.

Pasak mokslininko, padidėjusi vandenyno temperatūra sutrikdo natūralų jūrų „ventiliacijos“ mechanizmą, kai, maišantis paviršiniams ir giluminiams vandens sluoksniams, jūros sugertas anglies dvideginis „nuleidžiamas“ iš paviršiaus į gelmę. K. Lee perspėjo, kad tokios „ventiliacijos“ pokyčiai veikiausiai neapsiriboja vien tik Japonijos jūra. Pasak jo, vykstantys procesai turėtų paveikti anglies dvideginio absorbavimą Atlante bei pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

„Mūsų tyrimų Rytų jūroje rezultatai nedviprasmiškai liudija, kad vandenyno gebėjimą absorbuoti anglies dvideginį tiesiogiai veikia dėl kylančios temperatūros silpnėjantis vertikalios ventiliacijos mechanizmas“, – tvirtina mokslininkas. Dienraštis primena, kad korėjiečiai ragina pakeisti Japonijos jūros pavadinimą į Rytų jūrą, nes dabartinis esą yra Japonijos militaristinės ekspansijos regione palikimas.

Mokslininkas atkreipė dėmesį į susidariusią klimato kaitos spiralę: dėl pasaulinio atšilimo atmosferoje didėjanti temperatūra veikia vandenynų „ventiliaciją“, taip mažindama sugeriamo anglies dvideginio, kuris laikomas vienu svarbiausių klimato šiltėjimo veiksnių, kiekį.

Daktaras K. Lee kartu su savo kolega Geun-Ha Parku ir Rusijos Ramiojo vandenyno tyrimo instituto Vladivostoke mokslininku Pavelu Tiščenko, išvykę į ekspediciją Rusijos mokslo tiriamuoju laivu, praėjusių metų gegužės mėnesį 24 Japonijos jūros vietose paėmė jūros vandens mėginius.

Ištyrus mėginius buvo nustatytas vandenyje ištirpusio anglies dvideginio kiekis. Rezultatai buvo palyginti su 1992 ir 1999 m. Japonijos jūroje paimtų pavyzdžių tyrimų duomenimis. Paaiškėjo, kad CO2 kiekis, ištirpęs jūros vandenyje 1999–2007 m., buvo dvigubai mažesnis nei 1992–1999 m. laikotarpiu.

Naujasis tyrimas patvirtino, kad vandenyno sluoksnių maišymosi procesas, kurio metu iš atmosferos sugerta anglis perkeliama į jūrų gelmę, yra žymiai susilpnėjęs, pabrėžia dienraštis.

„Mes nemanome, kad vandenynas netrukus visiškai liausis absorbavęs anglies dvideginio emisijas, tačiau jei šis procesas silpnėja, vadinasi, jis turės realių pasekmių atmosferai“, – taip tyrimo išvadas „Guardian“ pakomentavo Rytų Anglijos universiteto anglies absorbcijos ekspertė profesorė Corinne Le Quéré.

Apie tai, jog vandenynai sugeria mažesnį anglies dioksido kiekį nustatė ir Rytų Anglijos universiteto mokslininkai tyrinėdami Šiaurės Atlanto vandenyną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)