Europos laukia darbingi metai kosmose  (2)

Šiais metais Europa paleis į kosmosą du pagrindinius kosmoso teleskopus ir tris palydovus, kurie rinks informaciją apie ledą, gravitaciją ir Žemėje esantį gruntą, praneša BBC. Trečiadienį Europos kosmoso agentūros (EKA) vadovas Jean-Jacques Dordainas Paryžiuje surengtoje spaudos konferencijoje aptarė agentūros planus 2009 metams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak J. Dordaino, 2008-ųjų laimėjimai, tokie kaip „Columbus“ mokslinės laboratorijos prisijungimas prie kosmoso stoties, sėkmingas nepilotuojamo krovininio laivo "Žiulis Vernas" (Jules Verne ATV) startas, buvo „išskirtiniai“. „Praėję metai buvo nepaprastai derlingi“,- teigė J.Dordainas. „Bet, einant į priekį, nebus laiko ilsėtis“,- pridūrė agentūros vadovas. Šiais metais EKA verbuos naujus astronautus ir iš Prancūzijos Gvianoje, Kuru esančio Europos kosmodromo paleis į kosmosą „Sojuz“ raketą-nešėją.

„Sojuz“ iniciatyvai įgyvendinti, tam, kad sukonstruoti panašius į Kazachstane esančio Rusijos kosmodromo įrenginius, prireikė nemažų investicijų į Kuru.

Keli pagrindiniai EKA projektai 2009 m. yra:

„Sojuz“: Rusijos raketa-nešėja bus paleista iš Europos Kuru kosmodromo. Dėl Žemės sukimosi netoli pusiaujo paleistos raketos įgauna papildomą „postūmį“, todėl Kuru kosmodrome „Sojuz“ turės daugiau pajėgumo. 2010 m. „Sojuz“ pradės operacinių „Galileo“ palydovų paleidimą į kosmosą.

„Vega“: tai naujausia Europos raketa. Numatyta, kad gruodžio mėn ji bus pirmą kartą paleista į kosmosą iš Kuru kosmodomo. „Vega“ bus naudojama gabenti mažesniems kroviniams, kuriems gabenti dar neseniai buvo sunku rasti tinkamą erdvėlaivį. „Vega“ yra Europos politikos, kuria siekiama turėti „garantuotą prieigą“ į kosmosą, dalis.

Frankas De Winnas: Belgijos astronautas taps pirmuoju Tarptautinės kosmoso stoties vadu iš Europos. Gegužės mėn. jis su „Sojuz“ keliaus į Tarptautinę kosmoso stotį. Penkių kosmonautų įgulai jis vadovaus pusę metų.

„Goce“: pleišto pavidalo palydovas bus pirmasis EKA į orbitą paleistas Žemės tyrinėjimams skirtas palydovas. Palydovas sudarys vos pastebimų gravitacijos traukos pokyčių ties Žemės paviršiumi žemėlapį. Gauti duomenys suteiks naujos informacijos apie vandenynuose vykstančius procesus ir sustiprins universalią aukštumų matavimo sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: