Atnaujinami kiaulių organų transplantacijos žmonėms tyrimai  (19)

Britų tyrinėtojas, Lordas Vinstonas dirbantis reproduktyvinės biologijos ligoninėje Londone pradėjo tyrimus, kurių tikslas – kiaulių organų transplantacija žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daktaro teigimu, kiaulės turi panašaus dydžio bei identiškas funkcijas atliekančius organus kaip ir žmogus, todėl yra didelės neištirtos galimybės kaip šiuos organus galima transplantuoti žmonėms.

Tiesa, tyrimai šioje srityje nėra naujovė. Sveikatos specialistai dar 1990 metais atliko pirmuosius kiaulių organų transplantavimo bandymus, tačiau dėl nedidelės patirties bei operacinių technikų netobulumo tolesni bandymai šioje srityje buvo nutraukti.

Skeptikai tokią idėją vadina itin pavojinga žmonėms, mat panaudojus gyvulių organus, žmonės galėtų tapti neatsparūs kai kurioms itin retoms ir tik gyvūnams būdingoms ligoms.

Siekiant dar geriau paruošti kiaulių organus transplantacijai, Daktaras Vinstonas bei jo kolegos pradėjo genetiškai modifikuotų kiaulių auginimą. Šios kiaulės ypatingos tuo, kad turės net šešis žmogaus genus, taip būtų sumažinta tikimybė, jog persodinti organai būtų atmesti paciento organizmo.

Pradžioje profesorius įkūrė šiems tyrimams orientuotą bendrovę Londone, tačiau dėl itin painios ir apsunkintos tokių tyrimų Didžiojoje Britanijoje įstatymų bazės šiuos tyrimus teko perkelti į Ameriką.

Tikimasi, jog pirmosios genetiškai modifikuotos kiaulės užaugs per porą metų, tuo pačiu metu tikimasi pradėti ir pirmuosius klinikinius organų transplantavimo tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (19)