NASA: pasaulinis atšilimas 2008 m. stabtelėjo  (6)

Praėjusieji metai pasaulyje buvo šalčiausi nuo 2000-ųjų, remdamiesi palydovinių stebėjimų duomenimis pranešė NASA Goddardo kosminių tyrimų instituto (GISS) klimatologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau instituto mokslininkų atlikta analizė liudija, kad 2008-ieji buvo 9 pagal šiltumą metai nuo pat 1880-ųjų, kai buvo pradėti nuolatiniai temperatūros stebėjimai, rašo „Physorg.com“. Mokslininkų teigimu, 10 pačių šilčiausių metų nuo to laiko buvo užregistruoti 1997–2008 m. laikotarpiu.

GISS tyrimas apie planetos paviršiaus temperatūrą remiasi NASA meteorologinių palydovų, JAV nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos klimato duomenų centro bei Tarptautinio Antarktidos tyrimų mokslinio komiteto duomenimis.

NASA klimatologų teigimu, pernai vidutinė planetos paviršiaus temperatūra buvo 0,44 laipsnio pagal Celsijų didesnė už klimato normą – 1951–1980 m. užfiksuotų temperatūrų vidurkį. 2008 m. oro temperatūra Eurazijoje, Arktyje ir Antarktidos pusiasalyje buvo ypač padidėjusi, tuo tarpu didžiojoje Ramiojo vandenyno dalyje ji buvo žemesnė už daugiametę normą.

Mokslininkų teigimu, santykinai žemą temperatūrą tropinėse Ramiojo vandenyno platumose galima paaiškinti stipriu atmosferą vėsinančio „La Nina“ reiškinio poveikiu pirmąjį 2008 m. pusmetį. „La Nina“ ir „El Nino“ reiškiniai Ramiajame vandenyne atspindi priešingas natūralių vandenyno temperatūrų svyravimų fazes. Šiltoji „El Nino“ fazė paprastai prasideda praėjus 1-2 metams po „La Nina“ efekto.

GISS tyrimas atskleidė, kad oro temperatūra JAV 2008 m. nelabai skyrėsi nuo 1951–1980 m. vidurkio, o tai reiškia, kad praėjusieji metai šioje šalyje buvo patys šalčiausi per pastarąjį dešimtmetį.

„Turint galvoje mūsų prognozes, kad kita „El Nino“ fazė prasidės šiemet arba 2010 metais, vis dar tikėtina, kad per artimiausius 1–2 metus bus pasiektas naujas pasaulinis temperatūros kilimo rekordas, nepaisant santykinai vėsinančio sumažėjusio Saulės aktyvumo efekto“, - pareiškė NASA Goddardo kosminių tyrimų instituto direktorius Jamesas Hansenas. Saulė šiuo metu yra silpniausioje aktyvumo fazėje, žemiausiame 10–12 metų trunkančio ciklo taške, ir Žemę šiuo metu pasiekia mažiausio intensyvumo jos elektromagnetinė spinduliuotė.

J. Hansenas pabrėžia, kad GISS pateikia atrankinius atskirų metų globalios temperatūros skaičiavimus, nes jie labai domina visuomenę ir žiniasklaidą. „Kai kuriais atvejais tokia duomenų seka yra reikšminga, nes, pavyzdžiui, žymi naujus temperatūros rekordus. Tačiau vidutinės atskirų metų temperatūros lyginimas gali ir klaidinti, nes tokie skirtumai dažnai yra mažesni už neapibrėžtumo lygį viso pasaulio mastu“, - pažymėjo jis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, 2008-ieji buvo šilčiausi šio amžiaus metai: vidutinė oro temperatūra buvo 8,2 laipsnio, t. y. net 2 laipsniais aukštesnė už klimato normą (1961–1990 m. vidutinė temperatūra) – 6,2 laipsnio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)