Vaikai tunka dėl streso šeimoje, teigia Švedijos mokslininkai  (16)

Švedijos mokslininkai nustatė ryšį tarp vaikų nutukimo ir šeimoje jų patiriamo streso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Linkopingo universitete atlikto tyrimo rezultatai liudija, kad stiprų stresą šeimose patiriantiems vaikams gresia 3 kartus didesnis nutukimo pavojus nei jų bendraamžiams, gyvenantiems darniose šeimose.

Tyrimo autorius Felixas-Sebastianas Kochas teigia, kad psichologinis stresas gali būti svarbus Švedijoje vis labiau plintančios nutukimo epidemijos veiksnys. Vaikų nutukimas savo ruožtu tampa mažėjančios savivertės ir nepasitenkinimu savo išvaizda priežastimi.

Tyrimas rėmėsi maždaug 17 000 vaikų, gimusių 1997 – 1999 m. pietryčių Švedijoje, kūno masės duomenimis. Kūno masė buvo matuojama, kai vaikams sueidavo 2, 5 ir 8 metai. Taip pat buvo atlikta 3800 aštuonerių metų amžiaus vaikų apklausa, per kurią buvo siekiama išsiaiškinti jų fizinę bei psichologinę savijautą bei kitus asmeninius raidos ypatumus.

Pasak F.-S. Kocho, maždaug trečdalis apklaustų vaikų sakė išgyvenantys dėl savo išvaizdos. Dauguma jų sakė norintys būti plonesni arba aukštesni.

„Jei aštuonerių metų vaikai yra nepatenkinti savo išvaizda, vadinasi, kažkas yra negerai“, - Linkopingo universiteto pranešime cituojamas tyrimo autorius.

Pasak jo, streso priežastimi vaikus auginančiose šeimose gali būti įvairios priežastys, tarp jų sunkios gyvenimo sąlygos, prasti socialiniai ryšiai, nerimas dėl vaikų ateities ir t.t.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (16)