Kaulų lūžius gydys kamieninių ląstelių injekcijos  (4)

Gydytojai galūnių lūžius bei įvairias kaulų ligas netrukus gydyti galės paprasčiausiomis injekcijomis. Eksperimentų metu kamieninių ląstelių terapija padėjo laboratorinėms pelėms išauginti naujų kaulų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Britanijos mokslininkai atlieka bandymus su kaulų ligoms gydyti skirtomis kamieninėmis ląstelėmis, kurias į reikiamą kūno vietą galima nukreipti paprastu magnetu, skelbia dienraštis „Daily Mail“. Kai į galūnę suleistos kamieninės ląstelės pasiekia pažeistą kaulo dalį, jos virsta nauja kaulo ar kremzlės dalimi.

Tokius eksperimentus vykdančios Keele universiteto (D. Britanija) tyrėjų grupės vadovė profesorė Alicia El Haj teigia, kad pagrindinis jų tikslas – paciento kamieninėmis ląstelėmis išgydyti pažeistus jo kaulus ir kremzles.

Pasak mokslininkės, taikant šį metodą jau pavyko laboratorinėms pelėms išauginti naujų kaulų. Dabar tyrėjai pradėjo eksperimentus su ožkomis, siekdami išsiaiškinti kamieninių ląstelių terapijos gydant pažeistus jų kaulus efektyvumą. Per artimiausius 5 metus Keele universiteto specialistai planuoja pradėti bandymus su žmonėmis.

Pasak dienraščio, šis gydymo būdas remiasi iš paciento kaulų čiulpų išgautomis kamieninėmis ląstelėmis. Prieš suleidžiant jas į ranką ar koją, jos „apgaubiamos“ specialiu mikroskopinių magnetinių dalelių apvalkalu. Po injekcijos pacientui turėtų būti uždedamas apyrankės ar juostos pavidalo magnetas, kuris nukreipia kamienines ląsteles į reikiamą kūno vietą. Be to, magnetinis laukas veikia kaip tokios terapijos „įjungimo mygtukas“, inicijuojantis kamieninių ląstelių transformaciją į kaulų ar kremzlių audinius.

Pasak specialistų, toks gydymo būdas leidžia ne tik pagydyti lūžius, bet ir kauluose esančias cistas. Jis taip pat galėtų tapti alternatyva dirbtiniams sąnariams, kurie dabar naudojami gydant osteoartritu sergančius žmones.

Profesorė A. El Haj pabrėžia, kad tokia kamieninių ląstelių terapija išvaduotų pacientus nuo būtinybės gydytis ligoninėje. „Tai tikrai pigus gydymo būdas. Jam nereikia brangių vaistų. Magnetinės dalelės itin pigios, tai iš tiesų svarbus pasiekimas“, - sakė jis dienraščiui.

Oksforde šią savaitę prasidėjusioje metinėje D. Britanijos kamieninių ląstelių tyrimų asociacijos „UK National Stem Cell Network“ konferencijoje buvo pristatyti ir kiti mokslininkų pasiekimai gydant kaulų ligas. Pavyzdžiui, Southemptono medikai, pasitelkę kamieninių ląstelių terapiją, jau keturiems pacientams sėkmingai „užlopė“ ertmes šlaunų kauluose pasitelkę jų pačių kamienines ląsteles.

Paprastai tokiais atvejais kaulai tvirtinami metalinėmis plokštelėmis. Pasak gydytojų, po šio eksperimentinio gydymo pacientai jautėsi gerai, kai kurie iš jų jau gali vaikščioti be skausmo. Nors esą prireiks išsamesnių tyrimų, britų gydytojai tikisi, kad maždaug po 5 metų šis metodas bus pradėtas taikyti masiškai. Tai leistų apsieiti be šlaunikaulio operacijų, po kurių vidutiniškai 1 atveju iš 10 pacientus tenka operuoti pakartotinai.

Per paskutinius kelis mėnesius mes esame publikavę jau visą galybę prognozių, ką galima gydyti kamieninių ląstelių pagalba. Jų visų ir nesurašysi - galite patys peržvelgti straipsnių sąrašą šioje nuorodoje. Tačiau vieną giminingą tyrimą reiktų paminėti atskirai - JAV Gynybos departamento vykdomus rimtus tyrimus, kaip būtų galima atauginti nutrauktas galūnes - idėja panaši, kaip šie, D. Britanijoje atliekami tyrimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)