Aptikta mažiausia iki šiol egzoplaneta  (14)

Šveicarijos astronomai aptiko iki šiol žinomą pačią mažiausią kitų žvaigždžių sistemų planetą, pranešė „Science News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gliese 581 e“ pavadinta egzoplaneta priklauso Svarstyklių žvaigždyne skriejančios raudonosios nykštukės „Gliese 581“ planetinei sistemai. Tai jau ketvirtoji astronomų aptikta šios žvaigždės planeta. Ji nepatenka į vadinamąją gyvybės zoną – jos orbita yra labai arti savo žvaigždės, tad manoma, jog joje netinkamos sąlygos skystam vandeniui egzistuoti ir gyvybei formuotis. Atrastoji planeta yra maždaug Neptūno dydžio. Stebint „Gliese 581“ Europos astronomijos tyrimų organizacijai priklausančiu 3,6 m teleskopu, pavyko užfiksuoti itin silpną gravitacinį naujosios planetos poveikį savo žvaigždei ir taip netiesiogiai ją aptikti. Spektroskopu pavyko nustatyti, kad vieneri „Gliese 581 e“ metai trunka 3,15 Žemės paras. Taigi, tai karšta, uolienų pagrindu sudaryta planeta.

 „Gliese 581 e“ skrieja arčiausiai savo žvaigždės. Toliau nuo jos yra 16 kartų už Žemę sunkesnė „Gliese 581 b“ planeta, toliau – „Gliese 581 c“ (jos masė 5 kartus didesnė už Žemės), po jos - „Gliese 581 d“ (7 kartus sunkesnė už Žemę) - būtent ji patenka į gyvybės zoną.

Tiesiogiai pamatyti naująją planetą astronomams nepavyko, todėl kol kas neįmanoma tiksliai apskaičiuoti jos dydžio, masės ir tankio. Tikimasi, kad daugiau apie ją padės sužinoti kosminė observatorija „Spitzer“. Mokslininkų spėjimu, patikslinus planetos masę, ji neturėtų būti didesnė nei 1,9 Žemės masės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: