Kaip anglies dioksidą paversti kuru?  (6)

Anglies dioksido konvertavimas į įprastinį degantį kurą duotų dvigubą naudą. Taip mano Singapūro institute „Bioengineering and Nanotechnology“ dirbanti komanda, bandanti anglies dioksidą konvertuoti į metanolį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anglies dioksido molekulės yra labai stabilios, todėl procesams, konvertuojantiems dujas į metanolį, reikia aukštos temperatūros ir didelio slėgio. Procesuose taip pat naudojami ir katalizatoriai, kuriuose yra toksiškų metalo jonų.

„Mūsų katalizatoriai nėra toksiški, reakcija įvyksta greitai net kambario temperatūroje“, - sakė komandos vadovas Jaukie Ying.

Komandos naudojami katalizatoriai yra „N-heterocyclic carbene“ (NHC) tipo. „Mechanizmas, pagreitinantis konversiją, dar nežinomas, tačiau atrodo, jog CO2 molekulių formos pakeitimas aktyvuoja NHC taip, kad vandeniliui būtų lengviau susijungti su anglies atomu“, - sakė komandos narys Yugen Zhang.

Katalizatorius taip pat gali padėti išlaisvinti vandenilį iš „hydrosilane“ molekulių, iš kurių gaunamas vandenilis. „Hydrosilane“ – tai brangus cheminis elementas, naudojamas kompiuterių puslaidininkių gamyboje, todėl komanda norėtų rasti pigesnį šaltinį.

„Potencialiai tai reiškia, jog jūs iš oro imate anglies dioksidą ir jį naudodami sukuriate kažką naudingo“, - sakė Vakarų Australijos universiteto „Petroleum, Fuels and Energy“ centro direktorius Gongke Zhang. Metanolis gali būti naudojamas ir kaip chemijos pramonės žaliava. Zhang komanda kuria technologiją, kuri, naudojant aukšto dažnio elektromagnetinius laukus arba dujas aktyvuojančias plazmas, CO2 galės paversti metanoliu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)