Baigiama pasiruošti orbitinio teleskopo„Hubble“ remonto misijai  (21)

Jau pildomi erdvėlaivio „Atlantis“ degalų bakai – penktą ir paskutinį kartą astronautai atliks „Hubble“ kosminio teleskopo techninės priežiūros darbus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad Kenedžio kosminio skrydžio centre Floridoje (JAV) į „Atlantis“ degalų bakus jau pilama 1,9 mln. litrų suskystinto deguonies ir suskystinto vandenilio. Į dangų erdvėlaivis pakils šį vakarą - gegužės 11 d. (jeigu viskas vyks sėkmingai, misija prasidės 21 val Lietuvos laiku).

„Hubble“ teleskopas į atvirą kosmosą iškeltas 1990 metais, nuo to laiko NASA keturis kartus taisė ir tobulino teleskopą, tačiau paskutinį sykį tokia priežiūra dėl nelaimingo „Columbia“ skrydžio atlikta tik 2003 metais.

Teigiama, kad remontuojant teleskopą astronautai penkis kartus išeis į atvirą kosmosą, o kiekviena tokia misija truks iki septynių valandų. Įgulos nariai planuoja pakeisti šešis šio aparato giroskopus ir baterijas, taip pat atnaujinti jo optinę sistemą.

Pasak NASA, jeigu ši misija bus sėkminga, teleskopo, į kurį jau investuota 10 mlrd. dolerių, darbo laikas bus pratęstas bent iki 2014 metų. NASA atstovai pabrėžė, kad šis „Atlantis“ skrydis bus labai rizikingas, nes astronautai susidurs su gerokai pasenusia technine įranga. „Pagal bendrą darbo apimtį ši techninės priežiūros misija bus sunkiausia, su kokia yra susidūrę mūsų astronautai“, – sakė misijos vadovas Prestonas Burchas.

„Hubble“ laikomas labiausiai vykusiu prietaisu per astronomijos istorija, jo dėka gauti duomenys yra naudingi visiems astronomijos tyrimams. Teleskopo dėka atlikta aibės įdomių atradimų, iškėlusių daugybę klausimų astrofizikams.

NASA vadovai tikisi, kad po šios misijos „Hubble“ veiks bent iki 2014 metų, o tuomet jį pakeis Jameso Webbo kosminis teleskopas.

Norėdami gauti tiesioginę informaciją apie misiją STS-125, apsilankykite misijai skirtame NASA puslapyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: