Netikėtas antenos gedimas nutraukė tolimojo kosmoso tinklo veikimą  (2)

Šiuo metu JAV valstybinė agentūra „NASA“ taiso tolimojo kosmoso tinklą (DSN – „Deep Space Network“). Praėjusį mėnesį viena iš tinklo lėkščių nustojo veikti ir dėl šios priežasties buvo prarasti svarbūs duomenys, siunčiami iš „Cassini“ kosminio laivo. „DSN“ antenos, esančios Kalifornijos valstijoje, Ispanijoje ir Australijoje, perduoda signalus netoli Žemės orbitos esantiems kosminiams laivams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 20 dieną 70 metrų parabolinė antena, esanti Kalifornijos valstijoje, „Goldstone Deep Space Communications“ komplekse, turėjo priimti informaciją iš „Cassini“ kosminio laivo, priartėjusio prie Saturno palydovo Titano. Staiga parabolinė antena sugedo. Misijos vadovas teigė, jog taip nutinka retai, be to, „DSN“ prarado labai nedaug informacijos. Tačiau prieš 3 metus JAV Vyriausybės atskaitomybės tarnyba („Government Accountability Office“) įspėjo, jog „DSN“ greitai nebeatitiks reikalavimų: taip nutiks dėl ribotų pajėgumų ir senstančios, silpnos infrastruktūros.

Pernai metais „NASA“ pradėjo atnaujinti savo seniausias antenas: 70 metrų ilgio parabolines antenas, įmontuotas dar 1960 metais. Agentūra tikėjosi jų veikimą pratęsti iki 2025 metų. Siekdama išvengti netikėtų gedimų, „NASA“ tikrina ir mechanines struktūras. Šiuo metu yra modernizuojama parabolinių antenų elektronika - taip siekiama užtikrinti, kad antenos galėtų priimti aukštesnius dažnius, o tai leistų kosminiams laivams greičiau perduoti duomenis. „DNS“ programos vadovas Michael Rodrigues yra įsitikinęs, jog tinklas bus paruoštas „James Webb“ kosmoso teleskopui, sukurtam perduoti duomenis didesniu nei 125 megabitų per sekundę greičiu. Šis teleskopas pradės veikti jau 2014 metais, tačiau šių patobulinimų neužteks, jei „NASA“ nuspręs astronautus siųsti į Mėnulį. Tam reikės įmontuoti naujas antenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: