Mokslininkai perprato mirtino Komodo varano įkandimo paslaptį (Video)  (9)

Australijos mokslininkai ištyrė, kad didžiausias pasaulyje driežas – Komodo varanas, panašiai kaip gyvatė, turi nuodų liaukas, o nuo jo nuodų auka patiria šoką ir jos kraujas nustoja krešėti, informuoja naujienų agentūra AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol manyta, kad mėsėdis driežas žudydavo mirtinomis bakterijomis, kurių į aukos kūną patekdavo nuo įkandimo. Tačiau magnetinio rezonanso tyrimas parodė, kad driežas turi nuodų liaukas su šoką sukeliančiais nuodais, nuo kurių ima sparčiau tekėti kraujas ir nukrenta kraujo spaudimas. Tyrimui vadovavęs mokslininkas Bryanas Fry papasakojo, kad palyginus kompiuteryje užfiksuotą Komodo varano ir Australijos sūriųjų vandenų krokodilo įkandimą, paaiškėjo, kad varano padarytos žaizdos gilios, panašios į ryklio. B. Fry išpjovė nuodų liauką iš nepagydomai sergančio Komodo varano Singapūro zoologijos sode. Mokslininkas ištyrė, kad joje yra stiprių nuodų, sukeliančių stiprius skrandžio spazmus, hipotermiją ir numušančių kraujo spaudimą. Nuo nuodų netgi nebekrešėdavo kraujas. „Nukritus kraujo spaudimui ir netekus kraujo, apnuodyta auka nebepajėgia pabėgti“, – teigė jis.

Pasak mokslininko, šie rezultatai paaiškina, kodėl aukos staigiai patiria šoką ir tampa neįprastai ramios.

Komodo varanai – didžiausi pasaulyje driežai. Paprastai jie sveria apie 70 kilogramų ir išauga iki 3 metrų ilgio. Jie gyvena keliose Indonezijos salose. Šie driežai – nykstantys gyvūnai, jų pasaulyje belikę vos keli tūkstančiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: