Kosmoso stotyje pirmąkart pakeltos perdirbto šlapimo taurės  (19)

Tarptautinėje kosmoso stotyje tai buvo vienas mažas gurkšnelis žmogui ir didelis perdirbto šlapimo gurkšnis žmonijai. Trečiadienį kosmoso stotyje esantys kosmonautai, gerdami iš jų šlapimo, prakaito ir dėl iškvepiamo oro susikondensavusio vandens perdirbtą vandenį, atšventė šį laimėjimą pirmi kosmose, praneša AP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sušukę „į sveikatą“, kosmonautai susidaužė gertuvėmis ir išgėrė į Žemėje esančių JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) darbuotojų sveikatą, kurie gurkšnojo savo perdirbto geriamo vandens variantą.

„Skonis yra puikus“, - teigė JAV astronautas Michaelis Barrattas. Tuomet, rusui Genadijui Padalkai gaudant mažus, prieš jį plūduriuojančius tyro vandens burbuliukus, M. Barrattas pavadino vandens skonį „vertu vaikymosi“.

Pasak jo, ant vandens pakuočių buvo etiketės su užrašu „gerkite tai, kai tikras vanduo yra už 200 mylių“.

Šlapimo perdirbimo sistema yra reikalinga astronautų postams Mėnulyje ir Marse. Taip pat ji padės NASA sutaupyti pinigų, nes jai nebereikės erdvėlaiviais ar krovininėmis raketomis siųsti tiek daug vandens į stotį.

Šis laimėjimas yra labai svarbus, turint omenyje, kad kosmoso stoties įgula netrukus padidės 3 astronautais, nuo trijų iki šešių.

Praėjusį lapkritį erdvėlaivis „Endeavour“ atgabeno perdirbimo sistemą į kosminę stotį, bet ja nebuvo galima naudotis, kol mėginiai nebuvo ištirti Žemėje ir iki pirmadienio nebuvo pataisytas sugedęs vožtuvas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)