Mokslininkai nustatė pelės genomo sandarą  (0)

Po dešimtį metų trukusių tyrimų mokslininkai pagaliau sudarė galutinį pelės genomo sandaros „žemėlapį“, praneša BBCNews.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pelės ir žmonės turi apie 75 proc. bendrų genų, tad žinojimas, kurios genetinio kodo dalys priklauso išskirtinai graužikams, padės specialistams, dirbantiems su laboratorinėmis pelėmis, efektyviau tirti žmogiškų ligų prigimtį.

Eksperimentai su pelėmis iki šiol suteikė mokslininkams, tiriantiems vėžio, diabeto ir širdies ligų gydymus, galimybę daryti tikrą pažangą, tačiau su naujai paskelbta informacija šie bandymai ateityje turėtų tapti dar efektyvesni ir paprastesni.

Pirmasis pelės genomo sandaros „juodraštis“ buvo paviešintas 2002 metais, tačiau jis nebuvo išbaigtas. „Tik suradę visas trūkstamas genomo galvosūkio dalis, suvokėme, kad mums iki šiol trūko labai daug genų, kuriuos pelės turi, o žmonės ne“, — teigė tyrimo dalyvis Dr Leo Goodstadtas.

Šiuo metu egzistuoja ir kitų gyvūnų (tokių kaip šimpanzių, šunų, žiurkių, kačių ir makakų) genomų „žemėlapiai“, tačiau jie taip pat tėra apytiksliai „juodraščiai“.

Oksfordo universiteto tyrimo rezultatai, paskelbti „PLoS Biology“ žurnale, yra prasmingi ne tik taikomosios medicinos srityje. Tyrimo bendraautorius Chrisas Pontingas tiki, jog Oksfordo komandos darbas paskatins pasistūmėjimą ir evoliucijos moksle. „Dabar galime nustatyti, kurie genai sudaro visos žinduolių klasės biologinį pagrindą“, — aiškino jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: