Nauja kosmoso "užkariavimo" idėja: vietoj kosminio lifto - pripučiami bokštai  (23)

Didžiulis pripučiamas bokštas gali padėti nugabenti žmones į kosmosą be jokių raketų. Be to, jis gali būti pagamintas daug greičiau nei kosminis liftas ir iš tokių medžiagų, kurios jau dabar yra laisvai prieinamos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pripučiami pneumatiniai moduliai, naudojami kai kuriuose kosminiuose laivuose, gali būti sujungti į 15 kilometrų aukščio bokštą“, - sakė Toronto universiteto mokslininkai Brendan Quine, Raj Seth bei George Zhu. Jeigu šis bokštas būtų įmontuotas ant tinkamo kalno viršūnės, būtų galima pasiekti 20 kilometrų aukštį. Šį bokštą būtų galima naudoti atmosferos tyrimams, turizmui, telekomunikacijoms arba kosminių laivų paleidimui.

Mokslininkų komanda įsivaizduoja, kad ši struktūra gali būti pagaminta iš „Kevlar“ polietileno vamzdžių, pripildytų lengvomis dujomis, pavyzdžiui, heliu. Norėdami patikrinti šią idėją, mokslininkai pagamino 7 metrų ilgio maketą, kurį sudaro 6 moduliai. Kiekvienas modulis buvo pagamintas iš trijų sluoksniuotų 8 milimetrų skersmens polietileno vamzdžių.

Norint, kad struktūra atlaikytų vėją, kiekviename modulyje reikia įtaisyti giroskopą ir stabilizavimo sistemą. Taip pat mokslininkų komanda sumodeliavo ir 15 kilometrų aukščio bokštą, kurį sudaro 100 modulių. Kiekvienas modulis yra 150 metrų ilgio ir 230 metrų skersmens. Brendan Quine paskaičiavo, jog šis bokštas svers apie 800 000 tonų.

„Dvidešimties kilometrų aukštyje yra taip tamsu, kaip ir kosmose. Matomumas – 600 kilometrų bet kuria kryptimi“, - sakė Brendan Quine. Turistai nuo šio bokšto galėtų pamatyti beveik tą patį, ką ir iš kosmoso. Be to, jiems neiškiltų sunkumų, susijusių su gravitacija.

Brendan Quine mano, jog bokštą būtų galima pratęsti ir iki 200 kilometrų aukščio. Šis bokštas galėtų atlikti kosminio lifto funkciją. Tačiau svarbiausia yra tai, jog lifto sumontavimui reikia juostų, pagamintų iš ypač stiprių nanovamzdelių – ši medžiaga kol kas dar nėra išrasta. Tuo tarpu bokštui reikalingos medžiagos yra prieinamos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)