Mažutytės dyglės mokosi kaip ir žmonės  (2)

Europos vandenyse gyvenančios dyglės, kurios tėra 7,5 cm ilgio, mokosi taip pat kaip žmonės bei daug išmaningiau nei kiti gyvūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Studijoje, publikuotoje žurnale „Behavioral Ecology“, mokslininkai teigia, kad dyglės, ieškodamos maisto, remiasi ankstesnių sėkmingų ir nesėkmingų bandymų patirtimi.

Mokslininkai teigia, kad dyglės mokosi „kopimo į kalną“ principu ir problemą bando spręsti ieškodamos geriausio sprendimo – tyrimo atveju, vienos žuvys kopijavo kitas žuvis, kurioms sėkmingiau pavyko surasti maistą.

Britų mokslininkai eksperimentui naudojo 270 dyglių, kurios buvo suskirstytos į dvi grupeles. Vienos žuvys buvo įleistos į akvariumą, kuriame galėjo laisvai plaukioti ir maitintis, o kitos, „mokinės“, – į specialiai sukonstruotą vandens indą, iš kurio buvo galima tik stebėti, kaip laisvai plaukiojančios žuvys maitinasi.

Po truputį žuvis keliant iš vieno akvariumo į kitą mokslininkai pastebėjo, kad dyglės geba palyginti savo ir kitų dyglių elgesį bei pasirinkti geriausią variantą. Mokslininkai tikina, kad taip mokosi tik žmonės.

Šio tyrimo bendraautoris Jeremy`is Kendalas teigia, kad žuvų pažinimo procesas yra stebinantis.

„Mažos žuvys turi mažas smegenis. Tačiau nepaisant to, jų kognityviniai gebėjimai – stebinantys. Šios žuvys, žinoma, nėra labai artimai susijusios su žmonėmis, tačiau jos moka kopijuoti tai, ką kiti daro geriau“, – rašo portalas „Discovery Mazgazine“.

Mokslininkai mano, kad dyglės savo sugebėjimus išvystė bandydamos prisitaikyti prie gyvenamosios aplinkos.

„Mažytės žuvelės, kurių ilgis siekia 7,5 cm, turi būti gudresnės, nes jos yra svarbiausias grobuonių maistas. Dėl šios priežasties dyglėms bandymai surasti maistą yra itin nesaugūs“, – priduria J. Kendalas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: