Pirmieji europiečiai buvo kanibalai?  (6)

Šiaurės Ispanijoje kasinėjimus atlikę archeologai teigia turį įrodymų, jog pirmieji europiečiai buvo kanibalai ir ypač mėgo vaikų bei paauglių mėsą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes žinome, kad jie praktikavo kanibalizmą“, – sakė projekto „Atapuerca“ vienas vadovų Jose Maria Bermudezas de Castro.

Palaikus tyrę archeologai teigia išsiaiškinę, kad pirmykščiams žmonėms kanibalizmas buvo ne ritualas – esą jie taip bandė prasimaitinti, pranešė AFP.

Archeologo teigimu, urvuose rasta palaikų, kurių kaulai „buvo išsimėtę, sulūžinėję, suskilinėję, sumaišyti su kitų gyvūnų, tokių kaip arkliai, elniai, raganosiai, kaulais“, kurie buvo suvalgyti žmonių.

„Tai leidžia manyti, kad kanibalizmas buvo prasimaitinimo būdas, o ne ritualas“, – sakė J.M.Bermudezas de Castro.

Atapuercos urvai buvo atrasti 19 a. pabaigoje, kalne sprogdinant tunelį traukinio linijai. „Tačiau tuo metu Ispanijos mokslininkai neturėjo reikiamų žinių tyrimams pradėti“, – sakė kitas archeologas Eudaldas Carbonellis.

Pirmieji tyrimai buvo atlikti tik 1978 metais, o po 6 metų urvuose buvo rasta 150 žmonių palaikų. 1992 metais rastas visas žmogaus skeletas, o po dvejų metų rasti palaikai žmogaus, kuris, kaip manoma, gyveno prieš 800 tūkst. metų. Manoma, kad tai yra pirmųjų Europą pasiekusių žmonių, vadinamųjų Homo antecessor, palaikai. Lotyniškai „antecessor“ reiškia „pionierius“, „atradėjas“.

Homo antecessor gyveno dar prieš neandartaliečius ir Homo sapiens. Manoma, kad jie į Ispaniją atklydo iš Afrikos, pro Artimuosius Rytus, Šiaurės Italiją ir Prancūziją.

Atapuercos urvai buvo puiki vieta įsikurti, nes netoliese tekėjo dvi upės, klimatas čia nebuvo atšiaurus, gausu gyvūnų ir augalų. Taigi jie turėjo pakankamai vandens ir maisto. „Vadinasi, jie neužsiėmė kanibalizmu dėl maisto trūkumo. Jie žudė savo priešus ir valgė jų mėsą“, – teigė E.Carbonellis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)