Viščiukų plunksnos gali būti naudojamos vandenilio kaupimui  (2)

Reikia pigaus būdo kaupti vandenilį? Jums tereikia į specialų rezervuarą įdėti viščiuko plunksnų. Vieną dieną ši neįprasta medžiaga gali konkuruoti su aukštųjų technologijų sprendimais, pavyzdžiui, anglies nanovamzdeliais, skirtais vandenilio kaupimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rezervuaruose kaupti vandenilį yra pakankamai sudėtinga, kadangi jis yra sprogus. Dėl šios priežasties mokslininkai ieško medžiagų, kurios galėtų silpnai sukibti su juo ir jį stabilizuoti.

Delaware universiteto, esančio JAV, Newark mieste, mokslininko Richard Wool komanda įkaitino viščiukų plunksnas iki 400 °C, tačiau jų nesudegino. Šio proceso metu buvo gautas stabilus, porėtas anglies pluoštas, kuris vėliau buvo atšaldytas iki -266 °C. Gautoje medžiagoje vandenilio galima laikyti tiek, kiek sveria 2 proc. šios medžiagos – tai yra beveik tiek pat, kiek ir anglies nanovamzdeliuose. JAV Energetikos departamento tikslas – pasiekti 6,5 procento.

Plunksnų gausa ir kaina gali padėti išspręsti vandenilio kaupimo problemą: viščiukų plunksnos yra atliekos, keliančios didelių problemų. „Norint nukeliauti į Mėnulį, galima naudoti anglies nanovamzdelius. Tačiau norint nuvažiuoti į parduotuvę, reikia naudoti pigesnes medžiagas“, - sakė Richard Wool. Praėjusią savaitę Vandenilio technologijų ekonomiškumo simpoziume („Technologies for a Hydrogen Economy symposium“), vykusiame Maryland universitete, šis mokslininkas pristatė savo komandos pasiektus rezultatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)