Tarpplanetinis internetas kosmose jau turi "nuolatinius namus"  (2)

Dabar kosmose tarpplanetinis internetas turi pirmąjį nuolatinį mazgą, esantį Tarptautinėje kosmoso stotyje - TKS ( angl. „ISS“ – „The International Space Station“).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužės pabaigoje pelno nesiekianti kompanija „BioServe Space Technologies“ į tinklo įrangą įdiegė specialią operacinę sistemą, palaikančią DTN protokolą. Neseniai juo buvo atsiųsti ir pirmieji duomenys – tai kristalų, suformuotų laisvo kritimo metu iš metalo druskų, nuotraukos. Naujoji ryšio sistema duomenų perdavimą į Žemę pagreitino maždaug keturis kartus. Jeigu duomenys siuntimo metu prarandami, po kurio laiko sistema automatiškai juos persiunčia.

Pirmasis tolimojo kosmoso protokolo ryšys buvo išbandytas 2008 metų lapkričio mėnesį. Tuo metu kompiuteriai, esantys Žemėje bei „NASA“ erdvėlaivyje „Epoxi“, sumodeliavo duomenų perdavimą iš Marso į Žemę.

Žemėje naudojamas interneto protokolas „TCP/IP“ leidžia palaikyti nenutrūkstamą ryšį tarp abonentų, tačiau kosmose labiau tinkamas DTN protokolas, naudojantis tinklus su užlaikymu.  Šie tinklai buvo sukurti tam, kad susidorotų su nevienoda ryšio aprėptimi, kuri atsiranda tada, kai erdvėlaivis atsiduria už planetų arba patiria energijos pertrūkius.

Jeigu duomenys perduodami naudojant „TCP/IP“ protokolą, ryšys turi būti palaikomas tol, kol įvyksta pilnas perdavimas. Tačiau kosmose tai nėra praktiška. „DTN“ šią problemą išsprendžia taip: kiekvienas mazgas informaciją saugo tol, kol randamas sekantis mazgas, galintis ją gauti. Taigi, duomenys perduodami į grandinę ir persiunčiami tik vieną kartą.

„NASA“ tikslas – iki 2011 metų užbaigti „DTN“ protokolą ir parengtį jį naudojimui erdvėlaiviuose. TKS patalpinta nauja tinklo įranga veiks tarsi bandomoji platforma, kuri leis ištaisyti visas klaidas ir sukurti tobulesnį protokolą. Dar šiais metais stotyje bus įmontuotas antrasis tarpplanetinio interneto mazgas. Tai įvyks tada, kai į antrąjį kompanijos „Bioserve“ įrangos komplektą bus įdiegta reikalinga programinė įranga. „NASA“ grupė svarsto galimybę pridėti naujus mazgus prie Europos ir Japonijos tinklų stočių modulių.

„Tai galimybė pademonstruoti, kad šie protokolai gali pagerinti ryšius kosmose“, - sakė „DTN“ grupės vadovas Adrian Hooke. „DTN“, įdiegti erdvėlaivyje, gali palengvinti „NASA“ tolimojo kosmoso tinklo srautus. Šis protokolas taip pat padės ir kosmoso stoties operacijoms: bus galimi automatizuoti perspėjimai apie kosmoso sąlygas - spinduliavimo pokyčius ir t.t..

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: