Astro-fotografas nufotografavo „gražiausią galaktikos vietovę“  (10)

Daugelio astronomų nuomone, Paukščių tako galaktikoje esantis Rho Ophiuchus ūko kompleksas yra gražiausia galaktikos vietovė (bent jau lyginant su kitomis iš Žemės matomomis erdvėmis). Įdomu tai, jog ją pavyko nufotografuoti australų astro-fotografui Jasonui Jenningsui nenaudojant įprastinių teleskopų. Tiesa, jis naudojosi fotokamera, skirta plačioms kosmoso panoramoms fotografuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotrauka sudėliota iš aštuonių skirtingų plokščių, kurios aprėpė dešimties laipsnių dangaus pjūvį. Išlaikymo periodas truko 16 valandų (dvi valandos kiekvienai plokštei) ir vyko keturiomis skirtingomis dienomis trijų mėnesių laikotarpiu. Ūko kompleksas yra Skorpiono žvaigždyne, kuris iš šiaurinio Žemės pusrutulio matomas pietiniame danguje, arti horizonto.

Žvaigždė, esanti ryškiausia nuotraukoje matomo Rho Ophiuchus ūko komplekso dalis - tai  už 600 šviesmečių esanti raudonoji milžinė Antares. Palyginus su ja, mūsų saulė atrodo kaip nereikšminga nykštukė. Ji švyti 10 tūkstančių kartų stipriau, o jos skersmuo net 800 kartų didesnis.

Šalia jos esančias tris Rho Ophiuchi žvaigždes supa mėlynas ūkas ― tarpžvaigždinės dulkės, kurias apšviečia gretimos žvaigždės. Raudonąsias kosminės panoramos dalis sukuria šviesą, kurią generuoja vandenilio dujos. Juodieji ūkai taip pat susidaro iš vandenilio dujų bei tirštų dulkių debesų, kurie blokuoja fone esančias žvaigždes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: