Ar "blogi" berniukų vardai pasmerkia juos tapti nusikaltėliais?  (11)

Ar tikrai tėvai pasmerkia savo vaikus, suteikdami jiems "blogus" vardus? JAV Shippensburg Universiteto mokslininkas David'as Kalist'as teigia, jog tai gali būti tiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai atlikto tyrimo rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad nepopuliarūs, neįprasti ar "mergaitiški" berniukų vardai padidina tikimybę, kad kažkada gyvenime jis pasuks nusikaltėlio keliu. Tyrimo autorius Shippensburg Universiteto (Pensilvanija, JAV) profesorius David'as Kalist'as nurodo, kad "nepopuliarūs vardai nėra nusikaltimų priežastis, tačiau su jais dažnai susiję kiti veiksniai, skatinantys paauglių nusikalstamumą". "Social Science Quarterly" publikuotame straipsnyje teigiama, kad patys "blogiausi" berniukų vardai yra Alec, Ernest, Garland, Ivan, Kareem, Luke, Malcolm, Preston, Tyrell, Walter.

Nepopuliarius ir neįprastus vardus turintys vaikai dažniau patiria bendraamžių patyčias. Statistiškai tokie vardai būdingesni žemesnio socialinio ar ekonominio statuso šeimoms, o suaugus juos turintys asmenys dažniau patiria diskriminaciją darbe. Iš viso tyrimo metu analizuota 15000 vardų. Centrinės Floridos Universiteto sociologijos katedros vedėjo Jay'aus Corzine'o manymu ši studija "nepaprastai įdomi". Jis teigia, kad šeimos tradicijos dažnai įtakoja vardo parinkimą vaikui ir kad aplinka gali įtakoti vaiko auklėjimą. "Kai kurie vaikai gali turėti vardus, dėl kurių jie erzinami, iš jų tyčiojamasi, todėl agresija gali tapti atsakomoji tokio vaiko reakcija į kitų veiksmus", sako mokslininkas. Tiesa, dalis akademinės bendruomenės tokį tyrimą vertina skeptiškai, teigdami, kad vardas yra tik vienas iš daugelio veiksnių, įtakojančių asmenybės raidą..

(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)