Milžiniškas dulkių debesis apskriejo aplink Žemę  (10)

Mokslininkai dvi savaites stebėjo Kinijoje susiformavusio ir šimtus tonų sveriančio dulkių debesies kelionę aplink Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grupė kinų ir japonų mokslininkų dvi savaitės stebėjo 800 tonų sveriantį dulkių debesį, kuris dar 2007 metais susiformavo per audrą Takla Makanos dykumoje Kinijoje.

Iš dykumos, savo dydžiu prilygstančios Prancūzijai, dulkių debesis buvo pučiamas Himalajų kalnų plynaukštės link. Pranešama, kad kildamas pasiekė 4953 metrų aukštį. Šilto oro srovė dulkes pakylėjo virš debesų, į 7924–9906 metrų aukštį.

Tuo metu milžinišką dulkių debesį pagavo poliarinė oro srovė, esanti beveik ties stratosfera.

Mokslininkai teigia, kad milžiniškas dulkių debesis per 13 dienų apkeliavo aplink Žemę. Priduriama, kad net po tokios ilgos kelionės dulkės išliko ir „tvirtai laikėsi vienoje vietoje“.

Teigiama, kad dulkių debesis suiro virš Ramiojo vandenyno, įpusėjęs antrąjį ratą aplink Žemę. To priežastimi, anot mokslininkų, tapo debesies susidūrimas su žemo slėgio ruožu.

„Takla Makanos dykuma yra didžiulis pasaulio dulkių šaltinis. Šios dykumos dulkių aptinkama Grenlandijos ledynuose bei Prancūzijos alpėse“, – britų telegraph.co.uk cituoja mokslininkus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)