Visiškai pasveiko dvi širdis turėjusi mergaitė (Video)  (8)

Dvimetei Hannah Clark iš Mountain Ash miestelio Velse (Didžioji Britanija), kentusiai nuo kardiomiopatijos, 1995 metais buvo persodinta donoro širdis. Dešimtį metų jos krūtinėje plakė dvi širdys, kurios tarpusavyje sėkmingai dalinosi visą krūvį. Deja, mergaitei sulaukus 12 metų, transplantą teko pašalinti. Kas gi atsitiko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji 1995 metais atlikta operacija išgelbėjo Hannah gyvybę. Dėl kardiomiopatijos jos širdies dydis padvigubėjo ir kilo pavojus, kad ji neišlaikys ilgiau kaip metus. Donoro širdis sugebėjo perimti didžiąją dalį kraujo varymo jos kūnu funkcijos, taip leisdama jos nuosavai tebeplakančiai širdžiai pailsėti. Tačiau praėjus 10 metų kilo rimtų sveikatos problemų. Siekiant apsaugoti donoro organą nuo atmetimo, teko vartoti imunosupresinius (imunitetą slopinančius) vaistus. Dėl susilpnėjusio imuniteto jos kūne pradėjo formuotis ir plisti augliai, kuriems gydyti prireikė chemoterapijos. Susidarė uždaras ratas - tam, kad chemoterapija suveiktų, gydytojams teko sumažinti imunitetą slopinančių vaistų vartojimą ir galiausiai jos kūnas atmetė donoro širdį.

Londono Great Ormond Street ligoninės gydytojai nusprendė, kad vienintelė išeitis yra pašalinti svetimą organą. Tačiau didelei visų nuostabai buvo aptikta, kad nuosava mergaitės širdis per tą laiką atsigavo tiek, kad ji galėjo su krūviu susidoroti netgi nevartojant jokių papildomų vaistų. Praėjus dar 3 metams Hannah visiškai pasveiko, teigia jos chirurgai Sir Magdi ir Victor Tsang.

Sir Magdi apibūdino Hannah širdies atsigavimą kaip "stebuklą". "Mes nesitikėjome, kad jos širdis atsigaus, tačiau kai ji atsigavo, mes labai apsidžiaugėme. Širdis, kuri praktiškai nesusitraukinėjo, dabar funkcionuoja normaliai. Tai įrodo širdies išgijimo galimybes". Pati Hannah pasakojo, kad ji pasijautė labai sėkminga, nes liko gyva. "Jei ne donoras ir mane operavę chirurgai, šiandien manęs čia nebūtų. Aš labai dėkinga. Man nebereikia vartoti vaistų, išskyrus inhaliatorių, kuri naudoju dėl astmos. Aš labai nekantriai laukiu, kada galėsiu prižiūrėti gyvūnus. Anksčiau  to negalėjau daryti, nes kailis galėjo pakenkti mano kvėpavimui".

Britų širdies fondo (British Heart Foundation) profesorius Peter'is Weissberg'as sako, kad kardiologai ilgą laiką spėliojo, ar nuo kardiomiopatijos kenčianti širdis atsigautų, jei jai kas nors leistų pailsėti. "Panašu, kad būtent tai įvyko Hannah atveju - donoro širdis leido jos nuosavai širdžiai pailsėti ir išgyti. Tai jaudinantis atradimas, nes jis įrodo, kad kai kuriais atvejais susilpnėjusi širdis išlaiko atsigavimo potencialą - jei tik jai galima padėti". Jis taip pat žurnalistams atskleidė, kad kardiologijos specialistai kuria dirbtinę širdį, kurią jie vadina "pagalbiniu skilvelių įtaisu" (angl. ventricular assist device). Toks aparatas galėtų būti naudojamas vaikams su silpna širdimi padėti - jis laikinai perimtų šio organo funkciją, kol tikroji širdis pailsėtų iki visiško atsigavimo. Panašus įtaisas, skirtas suaugusiems žmonėms, jau egzistuoja ir yra naudojamas laukiantiems donoro transplanto. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)