Gyvūnų evoliucija galėjo prasidėti ežeruose, o ne jūrose  (3)

Senųjų nuosėdų sluoksnius pietų Kinijoje tyrę JAV ir Kanados mokslininkai paneigė teoriją, neva pirmieji daugialąsčiai organizmai evoliucionuoti pradėjo jūrose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas šio tyrimo, kuris bus paskelbtas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“, autorių, Kalifornijos universiteto Riversaide mokslininkas Martinas Kennedy pareiškė, jog yra puikiai žinoma, kad vandenynų ir ežerų ekosistemos labai skiriasi. Be to, pasak jo, šiuolaikiniame pasaulyje ežerų ekosistemų egzistavimo trukmė evoliucijos požiūriu yra labai trumpa. „Todėl mus labai nustebino faktas, kad seniausių pasaulyje gyvūnų pėdsakai buvo aptikti būtent ežerų nuosėdose“, - sakė jis.

Mokslininkai tyrė pietų Kinijoje esančios Doushanto geologinės formacijos nuosėdas. Čia buvo aptikta daugialąsčių organizmų, kurių amžius siekia 600 mln. metų, liekanų. Be to, didelę jų dalį, pasak specialistų, sudaro embrionai.

M. Kennedy neatmetė galimybės, kad panašaus amžiaus daugialąsčių organizmų liekanų gali būti ir vandenynų nuosėdose, tačiau iki šiol jų taip ir nepavyko aptikti. Pasak mokslininko, net jei kada nors bus įrodyta, kad gyvybė pirmiau pradėjo evoliucionuoti jūrose, o ne ežeruose, jų tyrimo rezultatai vis tiek bus reikšmingi, nes esą pavyko įrodyti, kad pirmieji gyvūnai sugebėjo prisitaikyti prie skirtingos vandens aplinkos. Kadangi ežerai yra sąlyginai nedideli ir nesusijungę vieni su kitais, galima manyti, kad vyko lygiagreti kai kurių rūšių evoliucija. „Belieka tik palaukti ir išsiaiškinti, ar panašių liekanų bus aptikta ir jūrų nuosėdose“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: