Japonų seismologai gręžiasi į Ramiojo vandenyno dugną (Video)  (4)

Japonijos Jūrų ir žemės mokslų bei technologijų agentūra pirmą kartą surengė žvalgomąją gręžimo darbų ekspediciją žemės drebėjimų zonoje po vandenyno dugnu, praneša „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Agentūrai priklausantis tyrimų laivas CHIKYU Ramiojo vandenyno Nankajaus duburyje, esančiame į pietryčius nuo Japonijos krantų, prasigręžė į beveik 1,6 kilometrų gylį po vandenyno dugnu. Vandens gylis toje vietoje yra 2 kilometrai.

Nankajaus duburys buvo pasirinktas dėl to, kad jis yra seismiškai aktyvioje zonoje, kur Eurazijos tektoninė plokštė remiasi į Filipinų plokštę. Milžiniškos geologinės jėgos šioje vietoje sukelia iki 8 magnitudžių stiprumo žemės drebėjimus ir cunamius, kurie nuolat kelia pavojų Azijai. Japonijos seismologai ketina į gręžinį vandenyno dugne įleisti slėgio ir temperatūros daviklius, kurių perduodami signalai galėtų padėti prognozuoti požeminius smūgius šiame regione.

Pasak Japonijos specialistų, CHIKYU laivas suprojektuotas taip, kad galėtų vandenyno dugne gręžti iki 12 kilometrų gręžinius tose vietose, kur vandens gylis siekia kelis kilometrus.

Daugiau apie netradicinį laivą CHIKYU galite peržiūrėti šiuose video reportažuose:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)